Ambasador Poljske u EU: Varšava razočarana desetim paketom antiruskih sankcija

Ovo je ispod naših očekivanja, pre svega, poljska strana je nezadovoljna izostankom sankcija 'Rosatomu', što je bio glavni zahtev Ukrajine, koji je podržala Varšava, rekao je Andžej Sadoš

Poljski ambasador u EU Andžej Sadoš rekao je da je Varšava razočarana preliminarnim nacrtom desetog paketa sankcija EU protiv Rusije.

"Ovo je ispod naših očekivanja. Pre svega, poljska strana je nezadovoljna izostankom sankcija 'Rosatomu', što je bio glavni zahtev Ukrajine, koji je podržala Varšava, kao i zabranom uvoza ruskih dijamanata", rekao je Sadoš u intervju za radio "RMF FM".

Kako je poljski diplomata rekao, Evropska komisija ga je tokom vikenda predstavila zemljama članicama, a danas će dobiti carinske šifre za svaku od roba koja će biti predmet ograničenja. 

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je prošle nedelje rekao da očekuje da će deseti paket sankcija konfiskovati rusku imovinu u inostranstvu.

Novi, deseti, paket sankcija Evropske unije protiv Rusije mogao bi da obuhvati još četiri banke, 130 pojedinaca i firmi, piše "Politiko" pozivajući se na zvaničnike i diplomate.

Prema navodima portala, nove finansijske sankcije trebalo bi da budu usmerene na četiri ruske banke, uključujući i najveću u privatnom vlasništvu "Alfa banku".

Novim ograničenjima biće uvedena i zabrana ruskim državljanima da rade u odborima kompanija za kritičnu infrastrukturu u EU.

Na listi sankcionisanih nalazi se 130 pojedinaca i kompanija koje su predložile Poljska, baltičke zemlje, Nemačka, Francuska i druge.

Ranije je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će novi paket sankcija biti usmeren protiv političkih i vojnih lidera Rusije, kao i protiv ruskih novinara.

Ekonomske sankcije Evropske unije Rusiji usmerene su protiv finansijskog, energetskog i odbrambenog sektora. Prvobitno, ova ograničenja su uvedena 31. jula 2014. godine na period od godinu dana, međutim, one  se obnavljaju svakih šest meseci. Moskva je preduzela uzvratne mere, tako što je zabranila uvoz određenih kategorija proizvoda iz evropskih zemalja.