Šta se dešava u ukrajinskom Ministarstvu odbrane? Reznjikov još nije smenjen, predlaže nove zamenike

Zamenik komandanta kopnene vojske Ukrajine, IT stručnjak i bivši ambasador Ukrajine u Kanadi izbor su još uvek aktuelnog ministra odbrane Ukrajine

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov, za kog se početkom meseca govorilo da bi mogao biti smenjen, preporučio je danas tri kandidata za svoje nove zamenike.

Odluka je doneta nakon što su bivši saradnici ministra optuženi za korupciju i kršenje zakona o javnim nabavkama.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je početkom godine, u jeku vojnog sukoba, čistke u državnom vrhu. Odluka o smeni zvaničnika u trenutku neizvesnosti usled sukoba sa Rusijom izazvala je nedoumicu, te se o njoj i dalje spekuliše.

Zapadni mediji pišu da je do "obračunavanja" sa zvaničnicima došlo kako bi se Zapadu pokazalo da njihove donacije Kijevu neće dospeti u pogrešne ruke, ali do smene Reznjikova još nije došlo.

On je danas predložio nekoliko osoba za pozicije svojih zamenika.

Prvi bi, po njegovom mišljenju, trebalo da bude zamenik komandanta kopnene vojske Ukrajine general Aleksandar Pavljuk, koji je bio odgovaran za odbranu Kijeva. On "savršeno poznaje probleme savremenog ratovanja i potrebe naše vojske", te će stoga moći da doprinese "bližoj saradnji sa Generalštabom", napisao je Reznjikov na Fejsbuku.

Novinar i IT stručnjak Vitalij Dejnjega kandidovan je za zamenika ministra odbrane za pitanja digitalnog razvoja i digitalizacije.

"Savremeni rat zahteva novi pristup. Digitalni razvoj jedna je od oblasti u kojoj Ukrajina može da se probije i postavi nove svetske standarde. Potrebna nam je osoba koja ima otvoren pogled na svet i sposobnost da objedini sve ono što mogu da urade država, biznis i javni sektor", objasnio je ministar odbrane.

Dejnjega je inače osnovao fondaciju "Vrati se živ" (Come Back Alive), koja prikuplja sredstva za vojsku, a obećao je i da će svake godine biti podvrgnut testiranju detektorom laži, kako bi osigurao transparentnost svog rada.

Na mesto trećeg zamenika ministra odbrane, koji će biti zadužen za pitanja evropskih integracija, predložen je bivši ambasador Ukrajine u Kanadi Andrej Ševčenko.  

Sa druge strane, Reznjikov nije zaboravio na svog bivšeg prvog zamenika Ivana Rusnaka i zamenika za pitanja digitalnog razvoja Olega Gajduka, koji će, kako je najavio, iako smenjeni sa trenutnih pozicija ostati u Ministarstvu odbrane. Njihov nov zadatak biće savetovanje ministara.

Ukrajinu, ipak, čeka još promena, poručio ministar odbrane.

"Ovo nisu poslednje odluke kada je reč o izmenama u okviru Ministarstva odbrane. Nove promene biće objavljene tokom narednih dana", najavio je Reznjikov.  

Predlozi novih kandidata poslati su kancelariji predsednika Zelenskog, koji mora da ih potvrdi. Nakon toga, kako bi nova reforma u okviru Ministarstva odbrane mogla da zaživi, biće neophodno i odobrenje vlade Ukrajine.