Svet

Visoki standardi nezavisnosti: Čelnik Bi-Bi-Si-ja obezbedio Džonsonu 800.000 funti

Ričard Šarp se izvinio jer je upoznao Borisa Džonsona sa svojim prijateljem Semom Blajtom, koji je želeo da mu pomogne u finansijskim problemima. Deo javnosti smatra da bi trebalo da se povuče sa funkcije u britanskom javnom servisu
Visoki standardi nezavisnosti: Čelnik Bi-Bi-Si-ja obezbedio Džonsonu 800.000 funtiwww.globallookpress.com © © Christoph Meyer

Nakon što su poslanici britanskog parlamenta ustanovili da je direktor Bi-Bi-Si-ja Ričard Šarp napravio značajnu grešku ne prijavljujući da je bio posrednik između tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona i čoveka koji mu je odobrio kredit od 800.000 funti, čuju se pozivi da bi Šarp trebalo da se povuče sa svoje pozicije, piše britanski "Tajms".

Pozivi stižu iz dela novinarske i političke javnosti, ali prema navodima lista, Šarp odbija da se povuče sa mesta čelnika Bi-Bi-si-ja.

Voditelj i poznati televizijski novinar Džonatan Dimblbi poziva ga da to učini jer činjenica da je Šarp bio posrednik tadašnjem britanskom premijeru u novčanoj transakciji neposredno pre nego što je predložen za funkciju predsednika nanosi veliku štetu ugledu Bi-Bi-Si-ja, obrazlaže ovaj novinar.

Šarp se izvinio zato što je upoznao Borisa Džonsona sa svojim prijateljem Semom Blajtom, koji je želeo da mu pomogne u finansijskim problemima.

U izveštaju skupštinskog odbora za kulturu, medije, sport i digitalna pitanja navodi se da je Šarp izostavio da kaže da je bio posrednik u ovom upoznavanju kada se prijavio za mesto direktora Bi-Bi-Si-ja. Takav njegov postupak predstavlja "kršenje standarda očekivanih od pojedinaca" koji se prijavljuju na istaknute javne dužnosti, smatraju poslanici.

Nekadašnja novinarka koja je sada u Domu lordova Pejšens Vitkroft izjavila je za britanske medije da takođe smatra da Šarp treba da podnese ostavku.

"Možda je on častan čovek ali ne može da pobegne od činjenice da je pomogao dogovaranju kredita od 800.000 funti koji je pomogao premijeru da se izvuče iz novčanih problema. Učinio mu je uslugu baš kada je želeo da premijer njemu da rukovodeće mesto u Bi-Bi-Si-ju", rekla je Vitkroft.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da će sačekati ishod istrage koju je naložio Poverenik za javna imenovanja pre nego što se odluči na bilo kakve korake.

Laburisti su pozvali Šarpa da da ostavku, ali je iz kabineta premijera rečeno da Sunak ima poverenja u proces koji je vodio njegovom postavljenju.

 

image