Berluskoni oslobođen krivice u slučaju "Bunga bunga" žurki

Tužioci su ranije zatražili zatvorsku kaznu od šest godina za Berluskonija i pet godina za El Mahrug

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni oslobođen je optužbi za podmićivanje svedoka u slučaju maloletničke prostitucije.

Berluskoni je ranije optužen da je platio 24 osobe, uglavnom mlade goste na njegovim takozvanim Bunga Bunga žurkama da lažno svedoče na prethodnom suđenju gde je optužen da je platio za seksualne odnose 17-godišnjoj marokanskoj plesačici iz noćnog kluba po imenu Rubi.

Rubi, čije je pravo ime Karima El Mahrug, takođe je oslobođena optužbi, kao i drugih 28 optuženih. Sudija je u presudi naveo da nema osnova za vođenje slučaja, prenosi ANSA.

Neposredno pre donošenja presude, u ponedeljak uveče, vlada je povukla svoj stav kao građanskog tužioca na suđenju, koji je tadašnji premijer Paolo Đentiloni zauzeo 2017. godine, tvrdeći da je funkcija premijera bila teško ukaljana u tom slučaju. Vladini izvori rekli su da argumenti koje je iznela Đentilonijeva vlada više nisu tačni.

Tužioci su ranije zatražili zatvorsku kaznu od šest godina za Berluskonija i pet godina za El Mahrug.

Berluskoni je negirao da je platio bilo kome da laže za njega i tvrdio da su navodne bunga bunga zabave bile nevine "elegantne večeri".

On je rekao da je žrtva politički inspirisanog sudskog progona, kao i u mnogim drugim slučajevima sa kojima se suočavao tokom godina, a koji su rezultirali samo jednom konačnom presudom - za poresku prevaru, zbog čega je izbačen iz Senata na nekoliko godina.