Svet

Zelenski: Reznjikov još ne napušta funkciju ministra odbrane

Ministar odbrane sedeće u ministarskoj fotelji barem još nekoliko meseci, prenose mediji
Zelenski: Reznjikov još ne napušta funkciju ministra odbranewww.globallookpress.com © Johan Nilsson/Tt

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov izjavio je danas da će na toj poziciji ostati i tokom narednih meseci, uprkos navodima od početka meseca da će biti smenjen i da će na njegovo mesto doći Kiril Budanov, inače šef vojne obaveštajne agencije GUR. Poslednju odluku, kako je rekao danas Reznjikov, doneo je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, prenose mediji.

"Da, to je odluka mog predsednika", odgovorio je ministar na pitanje novinara Rojtersa o tome da li planira da i narednih meseci bude na sadašnjoj funkciji.

Odmah nakon informacije da će Reznjikov biti smenjen, političar David Arahamija, koji je inicijalno preneo ovu vest, demantovao je svoju pređašnju izjavu, rekavši da se to pitanje odlaže. Razlog zbog kojeg je smena odložena nije naveden.

Prema pisanju ukrajinskog medija "Strana.ua", radi se o čisto tehničkim razlozima. Budanovu je, navodno, potrebno vreme da se povuče iz vojne službe, pošto ukrajinski zakon vojnim licima zabranjuje da budu izabrani za ministra. Drugi sagovornici navode da je trenutno nezgodno vreme za smenu zbog vojnog sukoba sa Rusijom, dodajući i da veliki broj pregovora sa zapadnim partnerima zavisi od Reznjikova, pošto ih je on i započinjao.

Ipak, treća grupa sagovornika iz ukrajinske Rade tvrdi da je pravi razlog odlaganja smene ukrajinskog ministra zapravo drugačije prirode. Prema njihovim rečima, razlog se krije u tome što je Reznjikov lice od poverenja savetnika Zelenskog Andreja Jermaka, koji stoga blokira njegovu smenu.

Ukoliko bi na mesto Reznjikova došao Budanov, do Zelenskog bi postojao još jedan "kanal komunikacije", koji ne bi bio Jermakov, piše "Strana.ua".

Zbog istog razloga, sukob između savetnika Zelenskog i Arahamije, koji takođe ima direktnu komunikaciju sa ukrajinskim predsednikom, u poslednje vreme se dodatno zaoštrio. 

Koja god verzija bili istinita, a nije isključeno da postoji i četvrta ili peta, jedno je sigurno - Ukrajinu osim vojnog sukoba, drma i prava unutrašnja politička borba. Neko se, izgleda, zaigrao i to usred konflikta.

Glasine da će Reznjikov biti smenjen počele su nakon što je početkom godine obelodanjeno da je Ministarstvo odbrane bilo umešano u malverzacije koje su se ticale potrepština namenjenih Oružanim snagama Ukrajine. Iako, prema optužbama, ministar nije učestvovao u njima, on je "okrivljen" kao prvo lice ministarstva, ali i zbog toga što je pokušao da opravda svoje saradnike, umesto da ih odmah liši dužnosti.

image