Svet

"Gardijan": Izraelski hakeri uticali na izbore u više od 30 zemalja

Radeći pod kodnim imenom "Tim Horhe" operativci su nudili usluge onima koji su nameravali da se mešaju u izbore, a da ne ostave tragove za sobom
"Gardijan": Izraelski hakeri uticali na izbore u više od 30 zemaljawww.globallookpress.com © IMAGO/Frank Peters

U poslednje dve decenije, tim izraelskih hakera uticao je na rezultate više od 30 izbora širom sveta, koristeći se sabotažama i automatizovanim dezinformacijama na društvenim mrežama, otkriveno je nakon temeljnih istraga, prenosi "Gardijan".

Kako se navodi, hakeri su radili za izraelskog bezbednosnog eksperta Tala Hanana, bivšeg pripadnika specijalnih snaga i direktora "Demoman internešenel".

Oni su pod kodnim imenom "Tim Horhe" nudili usluge onima koji su nameravali da se mešaju u izbore, a da ne ostave tragove za sobom, kao i korporativnim klijentima.

Novinarima, koji su se predstavili kao konsultanti u službi biznismena koji želi da odloži izbore u jednoj afričkoj zemlji, Hanan je rekao da su njegove usluge bile dostupne obaveštajnim agencijama, političkim kampanjama i privatnim kompanijama koje su želele da tajno manipulišu javnim mnjenjem.

On je naveo da su usluge njegovog tima, koje drugi opisuju kao "crne operacije", korišćene širom Afrike, Južne i Centralne Amerike, SAD i Evrope.

Jedna od ključnih usluga je usavršeni softver paket "AIMS" koji kontroliše hiljade lažnih profila na društvenim mrežama i platformama Tviter, Linkedin, Fejsbuk, Telegram, Dži-mejl, Instagram i Jutjub.

Tokom sastanka sa novinarima, operativci su demonstrirali i kako radi softver koji za nekoliko sekundi stvara lažne profile na društvenim mrežama. Te "osobe" koriste slike pravih ljudi, imaju mejl, broj telefona, čak i mogućnost da plaćaju neke usluge bitkoinima, a po želji klijenta, mogu se širiti različite vesti.

Tri novinara iz medija "Radio Frans", "Harek" i "Marker" sastajali su se sa Hananom u sedištu tima, tridesetak kilometara daleko od Tel Aviva, a razgovarali su i telefonom.

Konzorcijum novinara koji je istraživao slučaj "Tima Horhe" uključuje novinare iz 30 medija, među kojima su francuski "Mond", nemački "Špigl" i španski "Pais".

image