EP usvojio rezoluciju o Ukrajini: Umesto poziva na mir, podržali veće isporuke oružja

Evropski parlament odbio da ubaci amandmana u kojem bi se navelo da postoji zabrinutost da bi ukrajinski sukob mogao da preraste u rat između nuklearnih sila

U rezoluciji koja je usvojena povodom godišnjice pokretanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropski parlament je odbacio amandman kojim se EU poziva na pregovore, a koji su predložili predstavnici Grupe levice EP.

Naime, poslanici nisu podržali izbacivanje člana rezolucije u kojem se navodi je "pobeda Ukrajine moguća samo kroz kontinuirano i stalno povećanje isporuka naoružanja" i dodavanje poziva Evropskoj uniji "da učini napore da se obezbedi prekid vatre i pregovori", uz obezbeđivanje multilatralnih pregovora koje je predložio brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva.

Takođe, poslanici su odbili usvajanje amandmana u kojem je navedeno da postoji zabrinutost zbog opasnosti da ukrajinski sukob preraste u rat između nuklearnih država, prenosi "Sputnjik".

Umesto toga, poslanici EP su danas na plenarnoj sednici u Strazburu većinom glasova usvojili antirusku rezoluciju u kojoj se zemlje EU pozivaju da povećaju i ubrzaju isporuke svih vidova naoružanja Ukrajini, uključujući i borbene avione, helikoptere i raketne sisteme.

Za rezoluciju je glasalo 444 poslanika, dok je protiv bilo njih 26.

Rezolucije Evropskog parlamenta o spoljnopolitičkim pitanjima nisu pravno obavezujuće, ali bi ostale evropske institucije trebalo da poslušaju mišljenje poslanika.