Svet

Izglasana nova vlada u Moldaviji uz povike: "Sramota"

Potpredsednik i izvršni sekretar Socijalističke partije, ogorčeni su što je vladajuća partija "Akcija i solidarnost" ograničila pravo da se govori tokom glasanja

Moldavski parlament izglasao je danas novu vladu na čelu sa novim premijerom Dorinom Rečeanom, koji je obećao "da će oživeti ekonomiju i zacrtati kurs ka Evropskoj uniji".

Predsednica Maja Sandu predložila da Rečeanu zameni Nataliju Gavrilitu, čija je vlada podnela ostavku nakon 18 meseci na funkciji.

Imenovanje nove vlade Moldavije obavljeno je u parlamentu uz povike:"Sramota" poslanika opozicionog bloka komunista i socijalista, javlja dopisnik RIA Novosti.

Kako je primetio Vlad Batrinča, potpredsednik i izvršni sekretar Socijalističke partije, ogorčeni su što je vladajuća partija "Akcija i solidarnost" ograničila pravo da se govori tokom glasanja.

"Blok komunista i socijalista će se žaliti Ustavnom sudu zbog imitacije konsultacija i kršenja procedure za imenovanje vlade", rekao je parlamentarac.

Kao odgovor na ograničenja, predstavnici opozicionog bloka blokirali su govornicu.

Skupštinska većina odobrila je izmene pravilnika po kojima je svaka od tri frakcije morala da izabere samo po dva predstavnika da govore. Obično njihov broj nije ograničen, a na raspolaganju imaju sedam minuta. Opozicija je iskoristila svoje pravo traženja pauze od pola sata.

image