Bajden: Ne tražimo novi hladni rat sa Kinom

Delovaćemo da zaštitimo našu zemlju i neću se izvinjavati zbog toga, upozorio je predsednik SAD

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden obratio se naciji povodom navodnog kineskog špijunskog balona i još tri objekta koja su ove nedelje oborili američki borbeni avioni.

"Oborili smo ga, šaljući jasnu poruku da je kršenje suvereniteta SAD neprihvatljivo. Delovaćemo da zaštitimo našu zemlju i neću se izvinjavati zbog toga", upozorio je on.

Naveo je i da američke obaveštajne službe procenjuju da su objekti verovatno povezani sa privatnim kompanijama ili istraživačkim institucijama.

"Da ne bude zabune, ako bilo koji predmet predstavlja pretnju po bezbednost i američki narod, ja ću ga oboriti", poručio je Bajden.

Dodao je da nema dokaza da je došlo do naglog povećanja broja objekata u vazdušnom prostoru SAD, već da je američka vojska olabavila svoje radarske kontrole.

Bajden je naglasio da očekuje da će razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Mi tražimo konkurenciju, a ne sukob sa Kinom. Ne tražimo novi hladni rat", naglasio je američki predsednik.

On je napomenuo da očekuje nastavak saradnje sa Kinom, kao što su radili u protekle dve nedelje, te dodao da će američke diplomate ostati u kontaktu sa kineskim kolegama.

Takođe je naglasio da će u nekom trenutku razgovarati sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ranije je rekao da Sjedinjene Države vode "najveću špijunsku mrežu na svetu" i optužio Belu kuću da je od prošle godine ilegalno poslala 10 balona u kineski vazdušni prostor.

Bajden je rekao da će pravila za obaranje neidentifikovanih objekata ostati poverljiva, te je svoje ljude pozvao da smisle "stroža pravila" kako da se nose sa budućim incidentima koji uključuju neidentifikovane leteće objekte.

Bajden je sugerisao da najnoviji objekti nisu bili deo stranog špijunskog programa.

"Tri balona najverovatnije su povezani sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama, proučavanjem vremena ili drugim naučnim istraživanjima“, zaključio je Bajden.