Bivša britanska premijerka savetuje: Naoružati Tajvan, a Kini uvesti sankcije

Bivša britanska premijerka Liz Tras prisustvovaće konferenciji Interparlamentarne alijanse o Kini koja će biti održana u Tokiju

Bivša britanska premijerka Liz Tras zatražiće u petak da Tajvan dobije više oružja i da se Grupa sedam nacija (G7) dogovori o koordinisanom paketu sankcija protiv Kine ako dođe do eskalacije vojnih tenzija oko ostrva, objavio je Rojters.

U svom prvom govoru otkako je prošle godine podnela ostavku, Tras će na konferenciji u Japanu čija će tema biti Kina kazaće da Zapad treba da zauzme oštriji pristup drugoj po veličini ekonomiji sveta.

Prema navodima Rojtersa koji je imao uvid u njen pripremljeni govor, bivša britanska premijerka će navesti da ima onih koji tvrde da je "uspon totalitarne Kine" neizbežan i da je "biti protiv ovog režima beznadežan zadatak", ali da ona odbacuje ovaj "fatalizam".

"Slobodni svet ima značajnu ulogu u tome da li će se uspon Kine desiti ili ne – i kako će se desiti", stoji u govoru Liz Tras koja je ušla u istoriju kao premijerka Velike Britanije sa najkraćim stažom, jer je na toj funkciji bila samo 45 dana.

Britanski premijer Riši Sunak suočava se sa pritiskom pojedinaca iz njegove stranke da Kinu ponovo klasifikuje kao pretnju umesto "sistemskog konkurenta" u ažuriranju vladine strategije odbrane i spoljne politike, za koju se očekuje da će biti objavljen sledećeg meseca.

Sunak je prošle godine pozvao na "čvrsti pragmatizam" prema Kini i naglasio potrebu da se angažuje sa Pekingom, što je izazvalo zabrinutost nekih u njegovoj stranci da će usvojiti mekši pristup odnosima od svog prethodnika.

Tras će se pojaviti na konferenciji Interparlamentarne alijanse o Kini u Tokiju zajedno sa još dvojicom bivših premijera, australijskim Skotom Morisonom i belgijskim Gajem Verhofštatom.

Ona će pozvati na niz politika prema Kini, uključujući davanje punog diplomatskog statusa Tajvanu, osiguravanje da ostrvo ima dovoljno oružja da se brani, i reći će da je odluka da se kineskom predsedniku Si Đinpingu 2015. odobri državna poseta puna pompe 2015. bila greška.

"Trebalo bi da znam – prisustvovala sam banketu u njegovu čast", reći će ona. "Gledajući unazad, mislim da je ovo poslalo pogrešnu poruku".