Povećava se broj žrtava ciklona Gabrijel na Novom Zelandu

Prema izjavama zvaničnika, za sada je poginulo sedam osoba, a broj nastradalih će naknadno rasti, jer, kako kažu, dežurne službe još nisu uspele da stignu do svih naselja koja su pogođena ciklonom

Ciklon Gabrijel, koji je proteklih dana opustošio sever Novog Zelanda polako se povlači. Nastradalo je devet osoba, među kojima je i jedno dete, a vlasti strahuju i da će broj mrtvih biti veći, jer kako prenosi "NZ Herald", zbog problema u komunikaciji i dalje ne mogu da stupe u kontakt sa više od 4.500 ljudi.

Ciklon je za sobom ostavio više od 10.000 raseljenih osoba i veliku materijalnu štetu. Nakon ciklona, Novi Zeland potresao je i zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihterove skale.

Posledice ciklona su izlivanje reka iz korita i poplave u brojnim naseljenim područjima, ali i klizišta koja su se aktivirala širom Novog Zelanda.

Prema izjavama zvaničnika, broj nastradalih će naknadno rasti, jer, kako kažu, dežurne službe još nisu uspele da stignu do svih naselja pogođenih ciklonom.

"Moramo da se pripremimo za činjenicu da će verovatno biti više smrtnih slučajeva širom zemlje. A pravi obim tragedije neće se znati još neko vreme", rekao je premijer Novog Zelanda Kris Hipkins, prenosi Rojters.

Hipkins je naglasio da je katastrofa koja je posledica vremenskih neprilika, najveća u ovom veku.

Vlada Novog Zelanda proglasila je vanredno stanje u celoj zemlji, što se desilo tek treći put u istoriji te zemlje.

Komunikacija i pristup mnogim oblastima i dalje su otežani, a vrše se nadzorni letovi kako bi bila ispitana šteta.

Konvoji kamiona koji prevoze hranu, vodu, lekove i gorivo kreću se u udaljena područja, a odbrambene snage koriste brodove za transport osnovnih stvari do područja na istočnoj obali Novog Zelanda.