Pentagon će pomoći vojnicima da izvrše abortus

Ovo pitanje se u javnosti pojavilo prošlog leta, kada je najviši državni sud ukinuo zaštitu od pobačaja sadržanu u odluci Ro protiv Vejda iz 1973. i prepustio američkim državama da donesu sopstvene zakone o pristupu abortusu

Nakon što su neke države SAD zabranile namerni prekid trudnoće, Pentagon je preduzeo korake da obezbedi vojnicima lak pristup abortusu, nudeći dovoljno slobodnih dana i potpuno finansirana putovanja u one države u kojima je ova medicinska procedura dozvoljena.

Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane su objavili da će pripadnice vojne službe koje moraju da odu iz države zbog abortusa dobiti do tri nedelje odsustva i naknade za pokrivanje svih putnih troškova. Sada američki vojni ogranci imaju 30 dana da se usklade sa novom politikom.

Pripadnici službe ne mogu da kontrolišu gde će biti stacionirani, rekao je visoki zvaničnik odbrane za "Militari tajms", a nove politike su osmišljene da ublaže svaki potencijalni uticaj na njihov "pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti".

Zvaničnik je izrazio nadu da će ovaj potez "pomoći da se dugoročno obezbedi mogućnost da regrutujemo, zadržimo i održimo spremnost visokokvalifikovanih snaga".

Ovo pitanje se u javnosti pojavilo prošlog leta, kada je najviši državni sud ukinuo zaštitu od pobačaja sadržanu u odluci Ro protiv Vejda iz 1973. i prepustio državama da donesu sopstvene zakone o pristupu abortusu. Desetine država, uključujući Teksas i Džordžiju, uvele su zabrane, ili nova ograničenja.

Politika je osmišljena da spreči komandante da odlažu odobrenja za odsustvo preduzimajući korake kao što je zahtevanje od vojnika da se podvrgnu medicinskim testovima ili razgovaraju sa nadređenima.

Pripadnice vojske imaju rok do 20 nedelja, umesto prethodnog ograničenja od dve nedelje, da obaveste svoje komandante o trudnoći.

Kada se trudnoća otkrije tokom testiranja pre raspoređivanja, one pripadnice vojske koje ne planiraju da pobace svoju bebu moraju odmah da obaveste svog komandanta.

Studija Pentagona je pokazala da 56,2 odsto žena u službi koje imaju neželjenu trudnoću nisu koristile kontrolu rađanja u vreme kada su začele.