Svet

Strateško partnerstvo Kine i Irana istorijski izbor

Dve zemlje izrazile su podršku jedna drugoj u osnovnim nacionalnim interesima, naglasile da će razvijati antiterorističku saradnju i ojačati stratešku komunikaciju svojih ministarstava odbrane, kao i vojnu saradnju na svim nivoima, piše "Global tajms"
Strateško partnerstvo Kine i Irana istorijski izbor© Tanjug/Yan Yan/Xinhua via AP, File

Partnerstvo Kine i Irana razvija se stabilno i odgovorno i otporno je na geopolitičke nestabilnosti, piše kineski portal "Global tajms" analizirajući trodnevnu posetu predsednika Irana Ibrahima Raisija Pekingu.

Raisi se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a lideri dveju zemalja objavili su posle sastanka zajedničko saopštenje u kojem su najavili ubrzanje zajedničkih bilateralnih planova, kao i da će dve zemlje zajednički raditi na okviru čiji je zadatak da doprinese regionalnom i globalnom miru i stabilnosti.

Prilikom posete Raisija Pekingu potpisani su brojni bilateralni sporazumi iz velikog broja oblasti.

Prema saopštenju posle sastanka, dve zemlje složile su se da je razvijanje bliskih strateških veza istorijski izbor Irana i Kine kao dve drevne civilizacije u Istočnoj Aziji i zapadnoj Aziji, i da je u interesu celog regiona.

Bez obzira koliko se međunarodna situacija promeni, Kina i Iran ostaju posvećene jačanju bilateralne saradnje i promovisanju saradnje u različitim oblastima.

Dve zemlje izrazile su podršku jedna drugoj u osnovnim nacionalnim interesima, naglasile da će razvijati antiterorističku saradnju i ojačati stratešku komunikaciju između svojih ministarstava odbrane, kao i vojnu saradnju na svim nivoima i u različitim oblastima.

U zajedničkoj izjavi pomenute su i ekonomska saradnja, zajednički rad u oblastima poljoprivrede, industrije, obnovljivih izvora energije i infrastrukturi.

Izvršni direktor Istraživačkog centra za "Pojas i put" pri Univerzitetu Lanžo Žu Jongbiao rekao je za "Global tajms" da je uspešna poseta Raisija Kini, prva otkako je preuzeo dužnost predsednika 2021, označila učvršćivanje strateškog partnerstva Kine i Irana u skladu sa interesima dva naroda.

On je naglasio i važnost saradnje u međunarodnim organizacijama poput BRIKS-a i Šangajske organizacije za međunarodnu saradnju. Prema saopštenju, članstvo Irana u Šangajskoj organizaciji doprineće regionalnom i međunarodnom miru, bezbednosti, stabilnosti i razvoju. Iran je takođe pozdravio kinesku inicijativu da proširi broj članova BRIKS-a i spreman je da pruži svoj doprinos u ojačavanju ove organizacije.

Kinesko-iranski odnosi ušli su u fazu stabilnog razvoja, ali se ne radi o partnerstvu koje je isključivo i ne podrazumeva treće strane, već svaka država može da jača svoje odnose sa trećim zemljama, sve dok takvi odnosi ne ugrožavaju onu drugu, zaključuje se u tekstu.

image