Svet

Posle blokade iz Francuske, Mađarske, EU odustala od sankcionisanja ruske nuklearne industrije

Zelenski pozivao EU da sankcioniše "Rosatom" i naišao na francusko-mađarski zid
Posle blokade iz Francuske, Mađarske, EU odustala od sankcionisanja ruske nuklearne industrijewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Evropska komisija odustala je od planova da sankcioniše ruski nuklearni sektor ili njene predstavnike u svom sledećem paketu sankcija, nakon protivljenja Francuske i Mađarske, preneo je "Politiko" pozivajući se na troje evropskih diplomata.

"Nažalost, nuklearni sektor nije uključen u ovaj predlog", rekao je jedan diplomata EU iz zemlje koja nije nimalo naklonjena Moskvi.

EU je pokušala da sankcioniše nuklearni sektor Rusije, posle poziva ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je pozvao blok da uvede sankcije protiv ruske kompanije za nuklearnu energiju "Rosatom". Taj plan je, međutim, propao, reklo je troje diplomata.

Mađarska se dugo protivila sankcionisanju nuklearnog sektora Rusije zbog, kako navodi portal, svoje zavisnosti od "Rosatoma". Da bi prevazišla potencijalni veto Mađarske, EU je razmatrala stavljanje pojedinaca zaposlenih u "Rosatomu" i drugim kompanijama na crnu listu – ali je na kraju odlučila da to ne učini.

"Mađarska to nije dozvolila, pošto je njihova nuklearna elektrana u vlasništvu 'Rosatoma' i kažu da proizvodi 50 odsto snabdevanja energijom u zemlji. Ali sankcije protiv pojedinaca (osim generalnog direktora) ne bi trebalo da utiču na energetsku bezbednost", rekao je drugi visoki diplomata EU. "A EU bi trebalo da odgovori na zahtev Zelenskog".

Francuska je takođe izrazila oprez, a zvaničnik francuskog ministarstva ekonomije rekao je novinarima ranije ove nedelje da "mnoge nuklearne elektrane koriste rusko gorivo."

Neke diplomate EU izrazile su razočaranje zbog tog poteza. "To je tužno. Kada je u pitanju nuklearni deo... niko nam nije rekao da to nije u redu, ili da će to biti problem", rekao je diplomata EU. "Zato smo iznenađeni."

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predstavili su sredinom sedmice nacrt 10. paketa sankcija u kome se nije pominjao "Rosatom" ni ruski nuklearni sektor. Prema njihovim rečima, 10. paket će uključivati ograničenja izvoza od oko 11 milijardi evra, pre svega elektronskih komponenti i opreme dvostruke namene koja se može koristiti za proizvodnju oružja. Pored toga, biće uvedene nove sankcije protiv ruskih medija, nekoliko banaka i oko 100 fizičkih i pravnih lica biće na crnoj listi.

image