Svet

Počinje pomorska vojna vežba Rusije, Kine i Južnoafričke Republike, biće isproban i "cirkon"

Rusija će na vojnim vežbama predstaviti fregatu "Admiral Gorškov", koja nosi supersoničnu raketu "cirkon"
Počinje pomorska vojna vežba Rusije, Kine i Južnoafričke Republike, biće isproban i "cirkon"© tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Zajedničke pomorske vojne vežbe Južnoafričke Republike, Rusije i Kine, nazvane "Mosi-2", trebalo bi da počnu nedaleko od južnoafričke istočne obale u Indijskom okeanu, rečeno je u južnoafričkom Ministarstvu odbrane.

Trilateralne vežbe će doprineti boljoj koordinaciji operativnih pomorskih sistema tri države i unapređenju zajedničkih komandnih sposobnosti, rekao je južnoafrički ministar odbrane Tandi Modize, prenosi TASS.

U ministarstvu su naglasili i da će vežbe "Mosi-2" predstavljati platformu za razmenu znanja i iskustava između pripadnika vojnih snaga te tri države.

Vežbe će trajati do 27. februara i biće sprovedene nedaleko od obale južnoafričke provincije Kva Zulu Natal, između Durbana, u kom se nalazi najveća južnoafrička pomorska baza, i Ričards Beja.

Rusiju će predstavljati fregata "Kapetan Gorškov" i morski tanker "Kama", Kinu će predstavljati jedan razarač jedna fregata i jedan pomoćni brod, dok će Južnu Afriku predstavljati jedna fregata i dva pomoćna broda.

Kako je preneo lokalni list "Dejli Meverik", "Admiral Gorškov" će demonstrirati supersoničnu raketu "cirkon".

Ruska mornarica će, po prvi put u istoriji na jednoj takvoj vežbi, ispaliti supersoničnu raketu "cirkon", koja bi trebalo da pogodi metu udaljenu čak 500 kilometara, preneo je TASS.

Vojna vežba "Mosi-2" biće druga tog tipa u kojoj će učestvovati vojske te tri države. Prethodna je održana u novembru 2019. godine, nedaleko od Kejptauna u Južnoafričkoj Republici.

image