Amerikanci zahtevaju direktan nadzor pomoći Ukrajini: Sumnjaju na zloupotrebe

Vašington je prošle godine Kijevu poslao više od 113 milijardi dolara, a zabrinutost zbog moguće zloupotrebe porasla je nakon brojnih korupcionaških skandala kijevskog režima

Zvaničnici odgovorni za praćenje više od 110 milijardi dolara američke vojne i ekonomske pomoći Ukrajini traže slanje revizora i istražitelja direktno u ratnu zonu, piše "Volstrit džornal".

I pored toga što američke vlasti, kako piše list, do sada nisu primile izveštaje o velikim prevarama ili kršenjem protokola kada je reč o slanju pomoći, zvaničnici priznaju da povećanje paketa pomoći i brzina kojom se ona šalje - predstavljaju izazov.

Do eventualnog slanja istražitelja u Ukrajinu dolazi nakon brojnih navoda o zloupotrebi sredstava koje SAD i Evropa šalju, te nakon korupcionaškog skandala koji je izbio krajem januara, kada je 10 visokih zvaničnika Kijeva otpušteno ili prinuđeno da podnesu ostavke, uključujući i zamenika šefa kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Generalni inspektori Pentagona, Stejt departmenta i Američke agencije za međunarodni razvoj rekli su u zajedničkom intervjuu za američki list da su do sada bili u mogućnosti da obavljaju ključne zadatke nadzora na daljinu zahvaljujući osoblju u bazama u Vašingtonu, Poljskoj i Nemačkoj.

Ipak, nakon posete Kijevu krajem januara, odlučili su da zahtevaju da se revizori i istražitelji pošalju na teren.

Kako piše "Volstrit džornal", mnogi republikanci u Kongresu su izrazili skepticizam u pogledu nivoa pomoći Ukrajini, a nedavna anketa ovog lista pokazala je da podrška američke javnosti Ukrajini opada.

"Radi se o neverovatno velikoj količini pomoći koja treba da se dopremi jednoj vladi za vrlo kratko vreme", rekla je Dajana Šo, zamenica generalnog inspektora u Stejt departmentu.

Dodala je da je nakon putovanja u Kijev zaključeno da je neophodno prisustvo revizora na licu mesta.

Kongres je 2022. godine obezbedio više od 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Iako javnost i zvaničnike najviše brinu potencijalna zloupotreba i preusmeravanje američkog oružja, vršilac dužnosti zamenika generalnog inspektora USAID-a Nikol Angarela je izjavila da je njena primarna briga "više od 20 milijardi dolara koje preko Svetske banke SAD šalju Ukrajini, kako bi ta država održala vladu i isplatila zarade državnim službenicima".