Poljski premijer zahteva: Ukrajina što pre da uđe u EU

Prema Mateušu Moravjeckom, idealno je da Ukrajina dobije "ubrazani prijem", jer ona nije "običan kandidat"

Ukrajini treba dati ekskluzivne uslove i posebne pregovore za pridruživanje Evropskoj uniji, uverava poljski premijer Mateuš Moravjecki koji ističe i da "ne možemo dozvoliti ovoj zemlji da pregovara kao običan kandidat za EU". 

Ovaj, što bi Moravjecki rekao- "neobični" kandidat trebalo bi, dakle, da dobije ubrzani prijem u EU, jer kako on navodi, "nama je potrebno da Ukrajina bude deo EU i NATO", i to "što pre to bolje".

"Ne možemo da ono što se dešava u Ukrajini povezujemo sa normalnim ili gotovo normalnim putem pristupanja u EU. Moramo da promenimo skoro sve u Evropi i da za Ukrajinu stvorimo novi proces. Brzi put je sinonim za to, ali nisam siguran kako bi pristupanje Ukrajine EU pod posebnim uslovima trebalo da izgleda", zaključio je on, prenose "RIA Novosti".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je 28. februara prošle godine potpisao zahtev za pristupanje Ukrajine EU, a zatim su šefovi država i vlada Evropske unije 23. juna odobrili da se Ukrajini i Moldaviji da status kandidata.

Međutim, da bi započele pregovore, zemlje treba da ispune niz uslova, uključujući sprovođenje reformi i jačanje borbe protiv korupcije.

Dobijanje statusa kandidata, dakle, početak je prilično dugog puta ka pridruživanju EU. 

Turska je u statusu kandidata od 1999, Severna Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, a Srbija od 2012. Hrvatska je poslednja koja je pristupila EU 2013, nakon procesa koji je trajao deset godina.