Svet

Bocan-Harčenko: Zapad koristi Kijev kao alat u borbi protiv Rusije

Postoji samo jedan cilj - na bilo koji način skrenuti pažnju sa stvarnih događaja u Ukrajini, tvrdi ruski ambasador u Beogradu
Bocan-Harčenko: Zapad koristi Kijev kao alat u borbi protiv Rusije© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Kolektivni Zapad besramno koristi ukrajinske vlasti kao alat u borbi protiv Rusije i zadržavanju ostataka svog globalnog uticaja, piše ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On u tekstu za list "Politika" navodi da su "sva zlodela ukrajinskih snaga bezbednosti i nacionalista, od krvavog državnog udara 2014. u Kijevu i osmogodišnje agresije na Donbas, dokumentovani od strane odgovarajućih ruskih struktura, kao i od strane Međunarodnog javnog tribunala za Ukrajinu, koji je osnovan u Rusiji 2022. godine".

"Ubeđeni smo da počinioci brojnih teških zločina kijevskog režima neće moći da izbegnu zakonski predviđenu kaznu", poručuje Bocan-Harčenko.

Dodaje da je Zapad, otkako je formalno odobrio Minske sporazume iz 2015. godine, ne samo povlađivao sabotiranje mirovni sporazum od strane kijevskog režima, već je i dugi niz godina pripremao Kijev za osvajanje Donbasa vojnim putem, "po šemi primenjenoj 1995. godine u odnosu na regione Hrvatske naseljene Srbima".

"Vašington i mnoge evropske prestonice svesno su doprinosili eskalaciji sukoba, nameravajući da Rusiji nanesu 'strateški poraz'", piše ruski ambasador i ističe da ukoliko bude došlo do "shvatanja katastrofalnih grešaka iz prošlosti sa dužnom ozbiljnošću, efekat otrežnjenja je zagarantovan".

Osvrnuvši se na intervju ukrajinskog ambasadora Volodimira Tolkača za "Politiku", Bocan-Harčenko je naveo da je ogorčen time kako Tolkač "zloupotrebljava pravo govora, koje mu pružaju srpski mediji, širenjem lažnih optužbi na račun Rusije".

"Postoji samo jedan cilj - na bilo koji način skrenuti pažnju čitalaca sa stvarnih događaja u Ukrajini, za koje punu odgovornost snose zločinački kijevski režim i kolektivni Zapad", poručio je ambasador Rusije u Beogradu. 

Podsetimo, ukrajinski ambasador ranije je pozvao Beograd da uvede sankcije Rusiji i poručio da Kijev Srbiju smatra prijateljskom zemljom uprkos neslaganjima.

Napominjući da je Srbija glasala za rezoluciju o osuđivanju agresije na Ukrajinu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i za suspenziju članstva Ruske federacije u Savetu za ljudska prava UN, Tolkač je pozdravio te korake i izrazio nadu da će srpska strana nastaviti da bude "dosledna u svojim narednim koracima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu".

Odgovarajući na pitanje o eventualnim pretenzijama Poljske i Mađarske na teritoriju Ukrajine, odgovorio je da je reč o "još jednoj ruskoj informativno-psihološkoj operaciji čiji je cilj podrivanje našeg poverenja i poverenja u naše partnere, kao i naših partnera u nas, to je pokušaj provokacije".

image