Svet

Tajvanski zvaničnici sledeće nedelje u Beloj kući

Tim će predvoditi ministar spoljnih poslova Džozef Vu
Tajvanski zvaničnici sledeće nedelje u Beloj kućiwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Predstavnici Bele kuće sastaće se sa visokim tajvanskim zvaničnicima sledeće sedmice u Vašingtonu na neformalnim razgovorima, da bi izbegli oštru reakciju Kine, objavio je "Fajnenšel tajms".

Delegaciju Tajvana će predvoditi ministar spoljnih poslova Džozef Vu i savetnik za nacionalnu bezbednost Velington Ku, navodi list, pozivajući se na pet neimenovanih dobro obaveštenih izvora.

Tajvanski tim će se sastati sa zamenikom američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džonom Fajnerom i zamenicom državnog sekretara Vendi Šerman.

Američki zvaničnici izbegavaju da javno govore o postojanju diplomatskih kanala komunikacije sa Tajvanom, koji se koriste za rešavanje bezbednosnih pitanja i koji su poslednjih godina, usled zahlađenja odnosa SAD i Kine, postali sve značajniji.

Poslednji u nizu incidenata koji su pokvarili odnose dve vodeće svetske ekonomije predstavlja obaranje kineskog balona, za koji Vašington veruje da je špijunski, dok Peking tvrdi da je meteorološki, nedaleko od obale SAD.

Pored toga, vodeći američki diplomata zadužen za Kinu Majkl Čejs pre nekoliko dana je posetio Tajvan, što je tek druga poseta nekog vodećeg američkog diplomate ostrvu od kada su SAD priznale vlasti u Pekingu kao jedinu legitimnu kinesku vladu 1979. godine.

Kina se protivi posetama američkih zvaničnika Tajvanu i putovanjima tajvanskih političara u Ameriku, posebno kada su oni u zvaničnom svojstvu.

Prošlog avgusta, kinesko-američki odnosi doživeli su težak udarac nakon posete tadašnje predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Kineski zvaničnici tvrde da SAD polako napuštaju politiku "Jedne Kine", prema kojoj Vašington priznaje Peking kao jedinu kinesku vladu, pa samim tim priznaje i, ne podržavajući taj stav, da je Tajvan deo Kine.

image