Svet

Peking: Odugovlačenje ukrajinse krize naneće štetu Evropi, Berlin da radi na suzbijanju eskalacije

Šef kancelarije Komisije za spoljne poslove KPJ naveo da će kineske vlasti, čak i pod najtežim okolnostima, raditi na mirovnom rešenju
Peking: Odugovlačenje ukrajinse krize naneće štetu Evropi, Berlin da radi na suzbijanju eskalacije© Tanjug/ Thomas Kienzle/Pool Photo via AP

Incident poput eksplozije na Severnom toku može da se ponovi u slučaju da se ukrajinska kriza ne zaustavi, rekao je šef kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i bivši ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok u Minhenu.

"Razumemo zabrinutost Nemačke zbog krize u Ukrajini", rekao je Ji, prenosi NCNA. "Što se kriza duže odugovlači, to će više štete biti načinjeno Evropi. Incidenti slični eksplozijama Severnog toka mogu se iznenada ponoviti".

Prema njegovim rečima, kineske vlasti, čak i pod najtežim okolnostima, nameravaju da doprinesu mirnom rešavanju ukrajinske krize.

"Po pitanju Ukrajine, Kina je dosledno činila napore da promoviše pomirenje i mirovne pregovore. Bez obzira koliko je teška situacija, nećemo odustati od ovih napora", rekao je diplomata.

Pojasnio je da je Peking zainteresovan za jačanje saradnje sa evropskim zemljama kako bi se što pre smanjila eskalacija sukoba u Ukrajini, a tokom sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom predložio je nemačkoj strani da igra konstruktivnu ulogu u smanjenju eskalacije sukoba u Ukrajini.

"Nadam se da će Nemačka igrati konstruktivnu ulogu u smanjenju eskalacije. Kina i Nemačka su nezavisne i samostalne sile, imaju zajedničku odgovornost za održavanje mira širom planete i suočavanje sa globalnim izazovima", naglasio je Vang Ji.

image