Sve više država poziva svoje građane: Napuštajte Ukrajinu

Kina, Indija, Belorusija i zemlje Centralne Azije pozivaju građane da napuste Ukrajinu

U proteklih 48 sati, ministarstva spoljnih poslova zemalja koje se često nazivaju „proruskim“ – poput Kine, Indije, Egipta i drugih – pozvala su svoje građane da napuste Ukrajinu. Kao razlog naveden je napeta bezbednosna situacija.

Kina i Kazahstan su među najnovijim zemljama koje su pozvale svoje građane da napuste Ukrajinu, navodeći bezbednosne razloge.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine i kineska ambasada u Ukrajini poručili su svojim građanima da napuste Ukrajinu, navodeći kao razlog "tešku bezbednosnu situaciju".

Ovo je objavio list na engleskom jeziku Global Times , ogranak zvaničnog lista Komunističke partije Kine Renmin Ribao na Tviteru. Izveštaj kaže:

"Bezbednosna situacija u Ukrajini je trenutno napeta. Ministarstvo spoljnih poslova i kineska ambasada u Ukrajini pozivaju kineske državljane koji su još u zemlji da pojačaju mere bezbednosti i napuste zemlju. Ambasada će pomoći u organizaciji pomoći u evakuaciji."

Kina nije prva zemlja koja traži od svojih građana da što pre napuste Ukrajinu. Pored Kine, zemlje koje su nedavno zatvorile svoje ambasade i/ili zatražile od svojih građana da napuste Ukrajinu uključuju:

Neki zapadni, ali i ruski vojni eksperti ističu da ove zemlje pripadaju ili takozvanim proruskim zemljama ili zemljama koje se nisu otvoreno protivile ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.