Indijci protiv Soroševog mešanja u unutrašnju politiku: On je bogat i opasan

Soroševi komentari "da je Indija demokratska država, ali da premijer Modi nije demokrata", tipični su za "evroatlantski pogled" na svet

Indijski zvaničnici nisu ostali dužni milijarderu, finansijeru i filantropu Džordžu Sorošu, koji je u četvrtak u govoru uoči Minhenske bezbednosne konferencije pokušao da potkopa indijsku demokratiju. Usledio je odgovor indijskog ministra spoljnih poslova Subramanjama Džaišankare, koji je Soroša nazvao "starim, bogatim, zadrtim i opasnim".

On je na konferenciji u Sidneju u subotu rekao da su Soroševi komentari "da je Indija demokratska država, ali da premijer Modi nije demokrata", tipični za "evroatlantski pogled" na svet.

"On je star, bogat, tvrdoglav i opasan, jer ono što se dešava je da takvi ljudi, takvi stavovi i takve organizacije - zapravo ulažu resurse u oblikovanje narativa", rekao je Džaišankar i naglasio da su indijski birači odlučili "kako zemlja treba da funkcioniše".

Prema njegovim rečima, Nju Delhi poznaje opasnosti spoljnog mešanja, jer je Indija prošla kroz kolonijalizam, preneo je Rojters.

"To nas brine. Mi smo zemlja koja je prošla kroz kolonijalizam, mi znamo opasnosti onoga što se događa kada postoji strano mešanje", dodao je šef indijske diplomatije.

U govoru je istakao je hitnu potrebu da se "izbegne rizik globalne ekonomije" pošto je Indija preuzela predsedavanje G20.

Australija, inače, nastoji da poveća trgovinu sa Indijom kako bi smanjila uticaj Kine, zbog čega je i formirala grupu za bezbednost sa Indijom, koja takođe uključuje Sjedinjene Države i Japan.