Podoljak: Rusi promenili taktiku, koriste rakete-mamce i balone da preopterete ukrajinske PVO sisteme

Ruske snage "žele da naši PVO sistemi troše municiju na ove balone, koji su prilično jeftini", dodao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Juri Ignjat

Ruske snage su adaptirale svoju strategiju kada su vazdušni udari u pitanju, i sada koriste rakete-mamce bez eksplozivnih bojevih glava, ali i balone, izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak.

"Rusi su definitivno promenili svoju taktiku", ocenio je Podoljak u intervjuu za "Asošijejted pres" i dodao da svrhu mamaca u vidu "praznih" raketa i balona predstavlja preopterećenje ukrajinskih PVO sistema.

AP ukazuje da se efikasnost nove strategije mogla primetiti već prošlog četvrtka, kada su ukrajinski PVO sistemi oborili svega 16 od 36 raketa ispaljenih tokom dvočasovnog noćnog plotuna.

Podoljak je odbio da detaljnije prokomentariše drugu novinu u ruskom pristupu vazdušnim napadima koju naziva "specijalnim vazdušnim balonima". AP smatra da se oni mogu koristiti za prikupljanje informacija o kapacitetima ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Juri Ignjat ocenio je da ruske snage "žele da ukrajinski PVO sistemi troše municiju na ove balone, koji su prilično jeftini."

Kijevska vojna administracija saopštila je da je u sredu otkriveno šest takvih balona iznad glavnog grada Ukrajine, piše AP i dodaje da ih je većina oboreno.

Podoljak je za AP ponovio zahtev Kijeva za raketama dugog dometa, ukazavši da ukrajinske snage "jednostavno nemaju dovoljno granata" i da "produžen sukob predstavlja sporu smrt Ukrajine".