Cijena prava sitnica: Biznismen kupio belgijske tenkove u bescenje, sad ih prodaje Briselu za milione

Belgijski biznismen Fredi Verslujs poseduje više tenkova od belgijske vojske

Belgijski biznismen Fredi Verslujs ponosni je vlasnik 50 tenkova "leopard 1" - što Verslujsov lični arsenal čini većim od onog kojim se "ponosi" belgijska vojska, koja, istini za volju, više nema nijedan tenk.

Kako navodi Rojters, 61-godišnji biznismen je prethodno kupio rashodovane tenkove po ceni od svega 40,000 evra po komadu upravo od belgijske vlade, koja je, kaže Verslujs, jednostavno htela da ih se otarasi. Od 50 tenkova, biznismen ukazuje da je svega 33 u funkcionalnom stanju.

Biznismen kaže se na taj potez odlučio spekulišući da će u budućnosti moći da ostvari profit tako što će ih prodati za rezervne delove.

Cijena prava sitnica

Verslujsov hangar u okolini Brisela može biti upravo ono što Belgija traži prevrćući svaki kamen, ne bi li se pridružila kolektivnom Zapadu na čelu sa Nemačkom i SAD u naoružavanju kijevskog režima tenkovima. 

Međutim, za razliku od EU zvaničnika koji su pokazali da im je naoružavanje Kijeva bitnije od sopstvenih interesa, Verslujs izgleda da sledi filozofiju sličnu onoj Sir Olivera, lika iz strip-serijala "Alan Ford", i sada navodi da bi cena mogla da iznosi i do milion evra po remontovanom vozilu.

Verslujs ukazuje da bi dovođenje tenkova u funkcionalno stanje bio skup proces, te da samo zamena azbesta u motoru košta oko 75.000 evra dok bi zamena kontrolnih sistema za gađanje mogla da košta i 350.000 evra.

Belgijska ministarka odbrane Ludivin Dedonder je izjavila da vlada u Briselu razmatra mogućnost otkupljivanja tenkova kojih se prethodno ratosiljala da bi ih poslala Kijevu, ali je u kritici trenutnih posednika "leoparda" ocenila da su cene po kojima se oni sada nude "nerazumne" i "ekstremno visoke".

Iako Dedonderova nije posebno oslovila Verslujsovu firmu, on je siguran da se kritike odnose na njega, dodaje Rojters.