Svet

Vang Ji: Američke reakcije na incident sa balonom "histerične", uskoro mirovni plan za Ukrajinu

Rušenje kineskog balona predstavlja "apsurdan čin" kojim se krše međunarodne norme, rekao kineski diplomata
Vang Ji: Američke reakcije na incident sa balonom "histerične", uskoro mirovni plan za Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Američki odgovor na incident sa kineskim balonom bio je "nezamisliv" i "histeričan", rekao je šef kineske dipomatije Vang Ji.

On je dodao i da rušenje tog balona, za koji Kin tvrdi da je meteorološku, predstavlja "apsurdan čin" koji krši međunarodne norme, prenosi Rojters.

"Postoji toliko balona širom sveta, da li to znači da će ih SAD sve oboriti", upitao je Vang, koji obavlja funkciju šefa kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, tokom Minhenske bezbednosne konferencije.

Sporni kineski balon, za koji SAD tvrde da je špijunski, lebdeo je iznad SAD i Kanade oko nedelju dana, pre nego što su ga Amerikanci po naređenju predsednika Džozefa Bajdena oborili 4. februara, nedaleko od obale Južne Karoline.

Incident, koji je doveo do odlaganja planirane posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu, dodatno je pogoršao odnose dve vodeće svetske ekonomije, navodi "Rojters".

Vang je govorio i o daljem razvoju kinesko-američkih odnosa.

"Tražimo od SAD da pokažu iskrenost i isprave svoje greške, suoče se (sa činjenicama) i reše ovaj problem, koji je narušio kinesko-američke odnose", rekao je on.

"Nadamo se da će SAD voditi pragmatičnu i pozitivnu politiku prema Kini i da će sa Kinom raditi na tome da se kinesko-američki odnosi vrate na kolosek zdravog razvoja", rekao je kineski diplomata.

U medijima je bilo navoda da bi Blinken i Vang mogli da se sastanu na marginama konferencije u Minhenu, ali to još nije potvrđeno.

Kina sprema svoju deklaraciju o Ukrajini

Vang je rekao i da će njegova zemlja uskoro predstaviti svoj stav o smirivanju ukrajinske krize u dokumentu koji će "naglasiti neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja".

Prema njegovim rečima, Kina "nije mirno gledala" krizu u u Ukrajini, "niti je dolivala ulje na vatru", prenosi Rojters.

"Predlažem da svi, pogotovo naši evropski prijatelji, počnu da hladne glave razmišljaju o tome šta treba da uradimo da bismo zaustavili ovaj rat," rekao je Vang Ji.

On je dodao da "neke sile naizgled ne žele da pregovori budu uspešni, niti da se rat završi," ne precizirajući na koga tačno misli.

Kada je reč o Tajvanu, Vang je izjavio da tajvanske "snage nezavisnosti" nisu kompatibilne sa mirom.

"Ako želimo da održimo mir u Tajvanskom moreuzu, moramo da se odlučno suprotstavimo nezavisnosti Tajvana i da se rezolutno pridržavano politike jedne Kine," zaključio je Vang Ji.

image