Novi kamen spoticanja u odnosima SAD i Kine, Vang poručuje: Snosićete posledice!

Američki državni sekretar iskoristio priliku da izrazi zabrinutost Bele kuće zbog toga što Peking navodno razmatra slanje vojne pomoći Rusiji

Na zahtev američke strane, jedan od najviših kineskih diplomata Vang Ji održao je neformalni sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

Direktor Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine pozvao je Vašington da ispravi svoje greške jer je njgovo postupanje u vezi sa nedavnim incidentom sa balonom nanelo štetu diplomatskim odnosima Kine i SAD.

"Vang je rekao Blinkenu da SAD moraju da se suoče i isprave štetu u bilateralnim odnosima, izazvanu neselektivnom upotrebom sile", istakli su iz kineskog ministarstva spoljnih poslova povodom sastanka koji je upriličen nekoliko sati nakon što je Vang kritikovao Vašington da je "histeričan" i da svojim postupanjem "očigledno krši međunarodne norme i konvencije".

"SAD će snositi sve posledice ako zaoštre incident sa kineskim balonom, kog je 4. februara oborila američka vojska iznad Atlantika blizu obale Južne Karoline. SAD žele da iskoriste ovu temu, a Peking će pomno pratiti sve do konačnog zaključka", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Organizovanje takve interakcije u uslovima pogoršane atmosfere nije bilo lako, rekli su kineski posmatrači. Ali Peking je ipak prihvatio zahtev Vašingtona, u maniru stabilizacije bilateralnih veza i doprinosa globalnoj stabilnosti.

"Neformalni kontakt znači da su dve strane otvorene za razgovor, ali nemamo velikih očekivanja za postizanje konsenzusa o određenoj temi", rekao je za "Global Tajms" Sun Čengao, naučni saradnik Centra za međunarodnu bezbednost i strategiju Univerziteta Cingua. 

Blinken je u intervjuu za "En-Bi-Si njuz" otkrio da mu se Vang nije izvinio, kao i da je državni sekretar iskoristio priliku da izrazi zabrinutost Bele kuće zbog toga što Peking razmatra slanje vojne pomoći Rusiji.

"Nije bilo izvinjenja, ali ono što mogu da vam kažem je da je ovo bila prilika da se vrlo jasno i veoma direktno govori o činjenici da je Kina poslala balon za nadzor nad našu teritoriju, kršeći suverenitet SAD, kršeći međunarodno pravo. A ja sam mu jednostavno rekao da je to neprihvatljivo i da se više nikada neće ponoviti", rekao je Blinken.

Novi kamen spoticanja u diplomatskim odnosima Vašingtona i Pekinga mogao bi da bude odgovor Kine na rat u Ukrajini. Naime, Zapad veruje da Peking sprema materijalnu, vojnu pomoć Rusiji, zbog čega je državni sekretar SAD iskoristio priliku da izrazi zabrinutost Bele kuće.

"Postoje razni tipovi smrtonosne pomoći o kojoj, ako ništa drugo, bar razmišljaju da pošalju, u šta ulazi oružje", rekao je Blinken.

On je kazao da nije bilo reči o novom terminu njegovog otkazanog puta u Peking koji je trebalo da se desi početkom februara.

Ji o rusko-kineskim odnosima

Vang Ji potom je poručio da Kina nikada neće prihvatiti pritisak i pretnje Vašingtona u vezi sa rusko-kineskim odnosima.

"Nikada nećemo prihvatiti američke direktive, pa čak i pretnje da izvršimo pritisak na rusko-kineske odnose", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi RIA novosti.

Najviše rangirani kineski diplomata je istakao da su rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije zasnovani na principima nesvrstanosti, nekonfrontacije i netargetiranja trećih strana i da predstavljaju unutrašnje pitanje dve suverene, nezavisne države.

On je istakao da je Kina u po pitanju Ukrajine uvek igrala konstruktivnu ulogu, podržavajući mir i pregovore.

"SAD, kao velika sila, treba da promovišu političko rešenje krize, umesto da dolivaju ulje na vatru i iskoriste priliku", poručio je Ji.