Šta se peva u ukrajinskim kulturno-obrazovnim centrima: "Moskovljane na nož"

Ako se okrenemo prošlosti, naići ćemo na sličan slogan koji su 1940-ih koristili takozvani "banderovci", premda u drugačijem obliku, jer je njihov glavni neprijatelj bio boljševizam pa je slogan glasio "komuniste na granu"

Na mrežama se pojavio još jedan u nizu snimaka iz Ukrajine gde Ukrajinci pokazuju rusofobiju i deluju kao da nisu svesni mržnje na koju su vaspitani. U kulturno-obrazovnom centru deca, žene i starci pevaju pesmu "Moskovljane na nož".

"Moskaljej na nažej. Moskaljku na giljaku" je čuveni ukrajinski nacionalistički propagandni slogan. Postao je popularan nakon masovnih demonstracija u Ukrajini 2014. godine.

Koriste ga navijači i ultra desničarske organizacije, premda je toliko popularan da se može čuti kako ga usklikuju i deca na proslavi mature ispred škole. Prema mišljenju javnosti, ovaj slogan poziva na nasilje i usmeren je protiv Rusa.

Šta znači ovaj slogan?

U bukvalnom prevodu ovaj krajnje neprijateljski slogan prema Rusima znači "Moskovljane na nož. Moskovljane na granu". Pod Moskovljanima se misli na sve Ruse, za koje Ukrajinci veruju da su im neprijatelji i da sa njima nemaju ništa zajedničko. Ako se izraz dovede do logičnog kraja, onda to znači ubiti Rusa.

Ako se okrenemo prošlosti, naići ćemo na sličan slogan koji su 1940-ih koristili takozvani "banderovci", premda u drugačijem obliku, jer je njihov glavni neprijatelj bio boljševizam pa je slogan glasio "komuniste na granu".

Pretpostavlja se da se slogan pojavio 1980-ih godina kao refren istoimene pesme.

Stepan Bandera je bio ukrajinski političar i vođa terorističke Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN). Odgovoran je za brojne brutalne zločine počinjene nad Poljacima i Rusima. Zalagao se za nezavisnost Ukrajine od SSSR-a sarađujući i sa Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD, i s nacistima.

Uoči utakmice Htvatska - Ukrajina u Zagrebu 2017. godine, ruski novinar Andrej Malosolov je na Tviteru je objavio fotografiju nalepnice na kojoj su zastave Hrvatske i Ukrajine, dva kalašnjikova ispod kojih je napisano "Srbe na vrbe. Moskovljane na nož".

Ukrajinski nacizam počinje da bode oči i ostatku planete, a ne samo Rusiji koja je i pokrenula Specijalnu vojnu operaciju sa ključnim ciljem "denacifikacije" te zemlje.

U Nemačkoj ukrajinske vojnike koji dolaze kako bi stekli obuku za upravljanje oklopnim vozilima čeka natpis sa upozorenjem da je isticanje nacističkih simbola kažnjivo.

"Dragi pripravnici iz Ukrajine! U Nemačkoj, za isticanje svastike ili drugih simbola povezanih sa fašizmom (na primer, znakovi SS), možete dobiti kaznu do tri godine zatvora ili veliku novčanu kaznu", navodi se u obaveštenju.

Jasno je da si i u Nemačkoj svesni da u Ukrajini cveta neonacizam, ali se trude da to ne primećuju i bogato je snabdevaju oružjem.