Bajden se predomišlja? Ukrajina ponovo traži F-16 od Amerike

Podrška da se Ukrajini obezbede napredni avioni NATO standarda razvija se sa obe strane Atlantika

Ukrajinski zvaničnici pozvali su članove američkog Kongresa da izvrše pritisak na administraciju predsednika Džozefa Bajdena da pošalje Kijevu borbene avione F-16.

Rojters javlja da su o ovom zahtevu u prethodnim danima, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, razgovarali ukrajinski zvaničnici, među kojima i ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba, i demokrate i republikanci iz Senata i Predstavničkog doma.

"Rekli su nam da žele F-16 kako bi potisli neprijateljsku protivvazdušnu odbranu da bi mogli da prebace svoje bespilotne letelice izvan ruskih linija fronta", rekao je za britansku agenciju senator Mark Keli, bivši astronaut i kapetan mornarice Sjedinjenih Američkih Država.

Bajden je prošlog meseca odbacio ideju o isporuci borbenih aviona F-16 kompanije "Lokid Martin" Ukrajini.

Zvaničnici administracije američkog predsednika danas su rekli da bi SAD trebalo da se usredsrede na obezbeđivanje oružja koje se može odmah upotrebiti na bojnom polju, a ne na borbene avione koji zahtevaju opsežnu obuku.

Međutim, nisu kategorički isključili opciju slanja aviona F-16 Kijevu.

"Diskusije će se nastaviti tokom narednih nekoliko nedelja i meseci", rekla je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild za Si-En-En.

Četiri delegacije iz Senata i Predstavničkog doma udružile su se u, kako su nazvali "najveći broj američkih zakonodavaca koji su prisustvovali glavnom evropskom bezbednosnom skupu" od njegovog početka 1963. godine, čime su pokazali jasnu dvopartijsku podršku Ukrajini.

Keli i još troje poslanika koji su razgovarali sa ukrajinskim zvaničnicima rekli su da veruju da se u Kongresu razvija podrška da se Kijevu obezbedi F-16, jedan od najsvestranijih višenamenskih borbenih aviona na svetu.

Ukrajinci su tom prilikom obrazložili da bi njihovi piloti mogli efikasnije da gađaju ruske raketne jedinice S-300 i S-400 sa raketama AGM-88, ako bi rakete bile ispaljene iz naprednijih aviona, poput F-16.

"Tvrde da im je taj avion potreban za misiju suzbijanja neprijateljske protivvazdušne odbrane", rekao je Keli.

Međutim, kazao je da, iako je potrebna najmanje godina obuke da bi se savladale sve mogućnosti F-16, ukrajinski piloti bi mogli da nauče da rade "ograničen broj stvari za nekoliko meseci".

Podrška da se Ukrajini obezbede napredni avioni NATO standarda razvija se sa obe strane Atlantika, pa je tako Velika Britanija rekla da je voljna da obezbedi obuku za ukrajinske snage.

Senator Republikanske stranke Lindzi Grejem kazao je da američki zakonodavci u velikoj meri podržavaju obuku ukrajinskih pilota na F-16 i rekao da veruje da će Bajdenova administracija uskoro pristati na to. On ocenjuje da taj potez ne bi doveo do eskalacije sukoba.

"Ne brinite oko toga da li ćete isprovocirati Vladimira Putina, brinite da li ćete ga pobediti", rekao je on za  Ej-Bi-Si.

Vašington je od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Kijevu obezbedio oko 30 milijardi dolara vojne pomoći.

Razgovor o slanju borbenih aviona Kijevu usledio je nakon višenedeljne debate o tenkovima između Francuske, Britanije, SAD i Nemačke. 

Nemačka je krajem januara postavila cilj da Ukrajini stavi na raspolaganje ceo bataljon sa 30 do 31 borbenih tenkova. Za 14 tenkova se navodi da dolaze iz zaliha Bundesvera, dok za preostale tenkove Berlin čeka saveznike. Kancelar Olaf Šolc pozvao je ranije ove nedelje nemačke partnere da isporuče borbene tenkove Ukrajini.

On je poručio da će "intenzivno" promovisati u Minhenu "da svako ko može da isporuči borbene tenkove Ukrajini to učini sada".

Nemačka će pomoći "da se ta odluka olakša partnerima", na primer obučavanjem ukrajinskih vojnika ili pružanjem podrške u zalihama i logistici, rekao je kancelar, naveo je AFP.