Svet

Nemački ministar: Moguće zatvaranje bolnica zbog energetske krize

Ministar zdravlja Karl Lauterbah upozorio da će bolnice u narednom periodu biti u specifičnoj situaciji
Nemački ministar: Moguće zatvaranje bolnica zbog energetske krize© Unsplash

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah upozorio je da bi trenutna energetska kriza i visoka inflacija mogle dovesti do zatvaranja bolnica u Nemačkoj u bliskoj budućnosti, preneo je TV kanal ARD.

"Bolnice će u narednom periodu biti u specifičnoj situaciji. Ako ne reagujemo brzo i zaista radikalno, biće zatvaranja", rekao je Lauterbah.

On je najavio da će u utorak razgovarati sa nemačkim ministrom finansija Kristijanom Lindnerom o povećanju državne pomoći za zdravstveni sektor.

Istovremeno, šef Ministarstva zdravlja bio je skeptičan prema stvaranju posebnog fonda za bolnice, sličnog onome što postoji za modernizaciju Bundesvera.

"Ne možemo da osnivamo odvojene specijalne fondove za svaki region", naglasio je ministar zdravlja Nemačke.

Savezni zavod za statistiku saopštio je ranije da je inflacija u septembru u Nemačkoj dostigla rekordnih deset odsto. Energetska kriza u EU se pogoršala početkom jula, kada su nastali prvi prekidi u isporuci gasa iz Rusije.

Nakon toga, Evropska komisija pozvala je zemlje EU da se pripreme za potpuni prekid isporuke gasa iz Ruske Federacije i sprovedu plan da se dobrovoljno smanji njegova potrošnja u državama zajednice za 15 odsto od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine.

image