Amerika preti Kini: Ne pomažite Rusiji, ne prelazite crvenu liniju

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama kaže da su neprihvatljiva bilo kakva razmišljanja o pružanju podrške Moskvi

Čitav Zapad se udružio naoružavajući Ukrajinu i šaljući joj novac, a američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild zapretila je svetu, a pogotovo Kini, da će "preći crvenu liniju" oni koji odluče da Rusiji pruže vojnu pomoć.

"Pozdravljamo najavu Kine da želi mir, jer to je ono čemu uvek želimo da težimo u ovakvim situacijama. Ali takođe moramo biti jasni da ako postoje bilo kakva razmišljanja i napori Kineza i drugih da pruže smrtonosnu podršku Rusima u njihovom brutalnom napadu na Ukrajinu, da je to neprihvatljivo", rekla je ona za Si-En-En dodajući da bi "to bila crvena linija".

Si-En-En navodi da su SAD počele da uočavaju "uznemiravajuće" trendove u podršci Kine ruskoj vojsci, a, kako navode pozivajući se na američke zvaničnike iz obaveštajnih službi, postoje i znaci da Peking želi da "priđe liniji pružanja smrtonosne vojne pomoći Rusiji, a da ne bude uhvaćen".

Zvaničnici nisu želeli da detaljno opisuju koje obaveštajne podatke SAD tumače kao pokazatelj stava Kine, ali su rekli da su Amerikanci toliko zabrinuti da su informacije podelili i sa saveznicima i partnerima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u proteklih nekoliko dana.

I američki državni sekretar Entoni Blinken pokrenuo je to pitanje kada se sastao sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem u subotu na marginama tog skupa, rekli su zvaničnici.

"Sekretar je bio prilično otvoren upozoravajući na implikacije i posledice toga što Kina pruža materijalnu podršku Rusiji ili pomaže Rusiji u sistematskom izbegavanju sankcija", rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta.

I Tomas-Grinfild je takođe u nedelju ponovila da su SAD spremne da se "takmiče" sa Kinom.

"Predsednik je rekao da Kinu vidimo kao protivnika. Spremni smo da se takmičimo sa Kinezima, i spremni smo, kada je potrebno, da se suprotstavimo Kinezima. I to je ono što mi radimo. I to je ono što ćemo nastaviti da radimo kako bismo osigurali da naši nacionalni interesi uvek budu u prvom planu", rekla je ona.