RT Balkan istražuje: Zašto je Zapad odjednom postao zabrinut zbog saradnje Rusije i Kine

Iza iznenadne i koordinisane "zabrinutosti" SAD i njihovih evropskih saveznika zbog saradnje Moskve i Pekinga stoji želja za daljim povećanjem tenzija, za RT Balkan ocenjuje analitičar Branko Pavlović

Američko-kineski odnosi nedavno su pogoršani zbog incidenta sa balonom, a dodatno su narušeni nakon što su zapadni zvaničnici optužili Peking da razmatra slanje oružja Rusiji. Kinezi su odbacili ove tvrdnje, dok su SAD pripretile Kini da bi, zbog navodne vojne saradnje sa Rusijom, mogla da pređe crvenu liniju i da snosi posledice. 

Iza iznenadne i koordinisane "zabrinutosti" SAD i njihovih evropskih saveznika zbog saradnje Moskve i Pekinga stoji želja za daljim povećanjem tenzija, za RT Balkan ocenjuje analitičar Branko Pavlović.

Kina je, inače, oštro poručila Vašingtonu da "nema ovlašćenja" da joj izdaje naređenja, demantujući tvrdnje da planira da šalje oružje Rusiji.

"Upravo SAD, a ne Kina, kontinuirano šalju oružje na bojna polja. Nikada nećemo prihvatiti da Amerikanci diktiraju kinesko-ruske odnose, niti ćemo prihvatiti prisile i pritiske", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Vašington pravda svoje besmislice

Vašington po svaku cenu želi da poveća tenzije sa Pekingom, i zato sada odjednom američkoj javnosti plasira "spektakularne priče" i narativ da će Kina slati Rusiji oružje, ocenjuje Branko Pavlović.  

"Prvo su pričali spektakularne priče oko balona, a sada jednako spektakularno poručuju da Kina mora da postupa na određeni način. Govore da tu postoji neka veoma važna vojna pomoć zato što je narativ Vašingtona da ruska privreda ne može da isprati rat u Ukrajini i zahteve ruske armije, što se pokazalo kao potpuna laž. Te besmislice sada pravdaju pričom da zapravo Kina Rusiji omogućava čitavu logistiku bez koje bi ruska vojska morala da se povuče iz Ukrajine. To, naravno, nema nikakve veze sa realnošću", navodi Pavlović.

On, ipak, podseća da je i vojna saradnja dve države izuzetno intenzivirana u poslednjih 10 godina, te da je kooperacija u oba pravca sasvim očekivana.

"Rusija je, što se tiče mornarice, Kini prodala gotovo sve najsavremenije što ima, a dve države su čak imale i zajedničke vojne vežbe, što znači da su se kineske posade na najsavremenijim brodovima godinama unazad obučavale uz prisustvo ruske posade. U tom smislu je potpuno besmisleno očekivati da nema određene kooperacije i u drugom pravcu. Na primer, Rusiji se više isplati da uzima nešto od Kine umesto da sama proizvodi", ukazuje Pavlović.

Oprema koju Rusija dobavlja iz Kine, međutim, nije od ključne važnosti u sukobu u Ukrajini i nije bitna za bilo koju drugu funkcionalnu sposobnost ruske armije, smatra on.

"To je apsolutna propaganda Amerike koja nema nikakvo utemeljenje", zaključuje Pavlović.

Pretnje stizale danima

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je za En-Bi-Si da "Vašington brine mogućnost da Peking razmatra snabdevanje Moskvom oružjem", a Si-En-En je, pozivajući se na zvaničnike obaveštajnih službi, pisao da SAD imaju uznemirujuću informaciju da će Peking obezbediti Rusiji smrtonosnu vojnu pomoć. 

Na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu Blinken se sastao sa visokim kineskim diplomatom Vang Jiem, pri čemu ga je upozorio da će "Kina snositi posledice ukoliko Rusiji bude pružila materijalnu podršku", preneo je Rojters. Na istoj konferenciji, potpredsednica SAD Kamala Haris istakla je da bi Kina slanjem oružja Rusiji "nagradila agresiju", nakon čega je izrazila zabrinutost zbog toga što je Peking od početka sukoba produbio svoje odnose sa Moskvom.

Istovremeno, i američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild zapretila je Kini da će ako odluči da pruži Rusiji vojnu pomoć "preći crvenu liniju", preneo je Si-En-En.

Kao po komandi, začuo se i eho diplomata EU, koji su od reči do reči ponovili fraze američkih zvaničnika.

"Zamolio sam Vang Jia da to ne radi, zato što bi u odnosima Kine i EU to bila crvena linija", poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj nakon sastanka kineskim diplomatom, prenosi "Politiko".

Sa druge strane, iz Ministarstva spoljnih poslova Kine poručuju da SAD ne smeju da vrše pritisak na odnose Pekinga i Moskve

"Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Rusije ne zasniva se na savezništvu koje je usmereno protiv drugih zemalja i nema za cilj konfrontaciju. Ovakva saradnja suvereno je pravo bilo koje dve zemlje. Nećemo dozvoliti da Sjedinjene Američke Države na bilo koga upiru prstom, ili da vrše pritisak na rusko-kineske odnose", navodi se u zvaničnom saopštenju kineskog ministarstva.  

Napadi ojačali odnose Rusije i Kine

Govoreći o tome koliko su zaista čvrsti odnosi Moskve i Pekinga, Branko Pavlović kaže da bi partnerstvo ove dve države bilo dodatno ojačano nakon optužbi Vašingtona, da već nije "toliko čvrsto da ne može biti čvršće".

"Ne postoji ni jedno pitanje ili tačka oko kojih se stavovi predstavnika Kine i Ruske Federacije razilaze. Ovakve pozicije ove dve sile posledica je delovanja Amerike, koja u proteklih 10 godina zaoštrava politiku",  zaključuje ovaj analitičar.

Pavlović je posebno istakao važnost uloge bivšeg ministra spoljnih poslova, a trenutnog direktora kineske partijske komisije za međunarodne odnose Vang Jia, i podsetio da je Zapad "prethodno zlurado komentarisao da je došlo do čistke u vrhu Ministarstva spoljnih poslova Kine", a da je zapravo u pitanju bio vrlo promišljen potez.

"Kina je veoma mudro dovela dokazanog i talentovanog čoveka na mesto ministra spoljnih poslova, a Vang Ji je došao na čelo komisije koja se bavi strateškim odnosima, te on sada prisustvuje svakom sastanku Si Đipinga i međunarodnih zvaničnika", ukazuje analitičar.

Nakon razgovora sa zvaničnicima SAD i EU, Vang Ji je danas doputovao u Moskvu, a moguć je sastanak sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Prethodni sastanci su, smatra Pavlović, bili uvod, a poseta Moskvi je ključna, budući da će tu dve vodeće sile dogovarati dalje poteze.

Kina će uvek podržavati suverenitet Srbije

Povodom odnosa Kine i Srbije, Pavlović naglašava da će on ići uzlaznom putanjom ukoliko Srbija bude "postupala fer prema privrednim interesima Kine", odnosno, ukoliko ne bude odbijala kineske povoljnije ponude zbog konkurentskih ponuda na Zapadu.

U svakom slučaju, ističe Pavlović, Kina će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije.

"Kina će štititi i zastupati podršku teritorijalnom integritetu Srbije iz principijelnih razloga, ona tu neće trgovati", smatra Pavlović i dodaje da bi Srbija mogla da povlači pogrešne poteze zbog pogrešnih procena "da se može dodvoriti Zapadu".

"Zapadu se ne možeš dodvoriti, on uvek gazi one koji mu se dodvoravaju. U tom smislu Srbija sama može da kvari odnos, a sa kineske strane može samo sve najbolje da očekuje", zaključuje sagovornik RT Balkan.