Japan najavio pomoć Ukrajini od 5,5 milijardi dolara

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je napravio odlučujući potez zbog "jake zabrinutosti da bi Istočna Azija sutra mogla postati Ukrajina"

Japanski premijer Fumio Kišida najavio je u ponedeljak novu finansijsku pomoć Ukrajini od 5,5 milijardi dolara.

Kako je objavio "Asošiejted pres", Kišida je kazao da će Japan godišnjicu vojne operacije obeležiti tako što će biti domaćin samita G7 na kojem će učestvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Kišida je govoreći na globalnom forumu u Tokiju rekao da Ukrajina i dalje trpi zbog ruske vojne operacije i da je njenim ljudima potrebna pomoć da obnove svoj svakodnevni život i infrastrukturu koja je teško oštećena.

Japan se pridružio Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim nacijama u sankcijama Rusiji i pružanju humanitarne i ekonomske podrške Ukrajini.

U svom govoru, Kišida je rekao da je napravio odlučujući potez zbog "jake zabrinutosti da bi Istočna Azija sutra mogla postati Ukrajina".

On je kazao da je ruska vojna operacija izazov za ceo međunarodni poredak zasnovan na pravilima koji dovodi do kraja posthladnoratovske ere. "Zato sam odlučio da odlučno odgovorim Rusiji sankcijama", rekao je Kišida.

Japan je Ukrajini dao zajmove od više od 520 miliona dolara kao hitnu ekonomsku pomoć. Zemlja je takođe prihvatila više od 2.000 raseljenih Ukrajinaca i pomogla im u pronalasku smeštaja i posla, i po pitanju obrazovanja.