"Topao doček": Holandski farmeri vijali ministarku finansija bakljama, premijer besan

Ministarku finansija, čija je stranka glavni zagovornik smanjenja emisija azota i, samim tim, ograničavanja rada farmera, besni poljoprivrednici "toplo" su dočekali

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je "neprihvatljivo" da se ministarka finansija Sigrid Kag zastrašuje upaljenim bakljama koje su nosili farmeri na protestu tokom vikenda.

"Demonstracije su dozvoljene, ali zastrašivanje političara mora da prestane", naveo je on i dodao da "ako se ne slažete jedni s drugima, obično započinjete razgovor".

Grupa farmera sprečila je Kagovu da uđe u kulturni centar u holandskom gradu Dipenhajmu u nedelju, a neki od njih su držali zapaljene baklje.

Rute je rekao da je "neprihvatljivo ono što se sinoć dogodilo Sigrid Kag", dodajući da bi "političari trebalo da budu u mogućnosti da slobodno rade svoj posao".

Holandski farmeri već dugo protestuju zbog vladinih planova da smanji emisije azot-oksida i amonijaka, što bi značilo da će farmeri morati da koriste manje đubriva i smanje broj stoke, i da neke farme potpuno zatvore, podseća "Politiko".

Socijalno-liberalna partija Demokrate 66 Kagove predvodi kampanju drastičnog smanjenja emisija azota.

Protesti farmera postali su radikalniji prošle godine, jer su blokirali supermarkete, distributivne centre i puteve.

Kag je bila u Dipenhajmu na političkim sastancima i kampanji za svoju stranku uoči izbora za pokrajinsko veće. Izbori u 12 holandskih provincija zakazana su za 15. mart.

Grupa "Ratnici Tvente" (opštine u kojoj se nalazi Dipenhajm) pozvala je stanovnike da Kagovoj prirede "toplu dobrodošlicu", preneli su lokalni mediji.

Prema rečima menadžera kampanje Haneke van der Verf, Kag je pokušala da razgovara sa farmerima, ali je ušla unutra posle 10 minuta "jer demonstranti nisu baš hteli da razgovaraju".