Kulturna dekontaminacija: Estonska premijerka predlaže istorijsko "prevaspitavanje" Rusa

Ruske istorijske knjige treba ponovo napisati nakon poraza Moskve, predlaže Kaja Kalas

Estonska premijerka Kaja Kalas predložila je da se celokupno stanovništvo Rusije prevaspita kako bi se iskorenili svi tragovi "imperijalističkih snova", tvrdeći da će se u suprotnom, sa ili bez predsednika Vladimira Putina na čelu, "istorija ponoviti" i Evropa nikada neće biti bezbedna.

Uverena da će Ukrajina uz pomoć NATO-a na kraju pobediti Rusiju, Kalas je u izjavila da je krajnje vreme da se razgovara o pitanju "odgovornosti" za sukob i kako se nositi sa Rusima koji se "dive diktatorima".

"Naše istorijske knjige su ponovo napisane nakon što smo vratili svoju nezavisnost kako bi odražavali sve zločine koji su počinjeni. Nije bilo isto za Rusiju", rekla je Kalas tokom poslednjeg dana Minhenske bezbednosne konferencije.

Rusi "se zaista definišu kroz imperiju; oni su gospodari te imperije. Ako se ljudi dive diktatorima, nema prepreke da se to postane ili da im se pokori", rekla je ona, tvrdeći da je jedini način da se prekine ovaj krug ponovo ispisivanje istorijskih knjiga.

"Istorija je važna... Oni još predaju i uče iz sovjetskih istorijskih knjiga", dodala je ona. "I ne govorim o Putinu, već o narodu i tome šta oni zaista slave… moramo da prekinemo taj ciklus", zaključila je premijerka.

Povlačeći paralele sa nacističkom Nemačkom, Kalas tvrdi da je tek posle suđenja u Nirnbergu "nemački narod saznao za zločine koje su nacisti počinili, pa je stoga došlo do promene načina razmišljanja".

Estonija je, zajedno sa drugim baltičkim državama, među najglasnijim i najzagriženijim pristalicama Ukrajine. Zemlja je obećala oko jedan odsto BDP-a u vojnoj pomoći Kijevu i snažno podržava sankcije EU Rusiji.

Između ostalog, prošle godine je parlament u Talinu usvojio zakon o potpunom ukidanju školovanja na ruskom jeziku. Kalas je branila tu meru koja pogađa rusku etničku manjinu – oko četvrtine stanovništva od 1,3 miliona - i insistirala da je reforma sasvim "normalna" stvar za Evropu.

Od raspada Sovjetskog Saveza, estonski zvaničnici sve više pokušavaju da prikažu taj period kao ilegalnu "aneksiju", dok revidiraju istoriju nacističke nemačke okupacije, estonske saradnje sa nacistima i sovjetskog poteza da inkorporira baltičke države 1940.

Regija Rajhskomisarijata Ostland pod nacističkim upravljanjem bila je mesto žestokih bitaka tokom Drugog svetskog rata, sa nemačkim snagama, ali i lokalnim stanovništvom koje se borilo protiv Crvene armije, pre nego što je zemlja oslobođena u septembru 1944. godine.