Svet

Nova provokacija Vašingtona: Dogovorena jača vojna saradnja Tajvana i SAD

Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom na koji pravo polaže Kina, ali je Vašington najvažnija međunarodna podrška nezavisnosti tog ostrva koje snabdevaju oružjem
Nova provokacija Vašingtona: Dogovorena jača vojna saradnja Tajvana i SAD© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying, File

Tajvan jača svoje vojne veze sa Sjedinjenim Američkim Državama i sarađivaće još tešnje sa Vašingtonom i drugim prijateljskim nacijama kako bi se izborio sa "autoritarnim ekspanzionizmom", rekla je predsednica međunarodno nepriznatog Tajvana Caj Ingven.

Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom na koji pravo polaže Kina, ali je Vašington najvažnija međunarodna podrška nezavisnosti tog ostrva koje snabdevaju oružjem.

Iako Sjedinjene Države više ne održavaju vojne baze na Tajvanu, imaju vojnu saradnju koja se namerno povećava kako Kina pokušava da pojača pritisak na ostrvo da prihvati kineski suverenitet nad tom teritorijom.

"Tajvan i Sjedinjene Države nastavljaju da jačaju vojnu razmenu, a u budućnosti Tajvan će još aktivnije sarađivati sa Sjedinjenim Državama i drugim demokratskim partnerima kako bi se suočio sa takvim globalnim izazovima kao što su autoritarni ekspanzionizam i klimatske promene", rekla je Caji.

Ilustrujući te bliske vojne veze sa Sjedinjenim Državama, zamenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu za Kinu Majkl Čejs doputovao je prošle nedelje u posetu Tajvanu, objavio je Asošiejted pres.

Ro Kana, član kineskog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa rekao je da je ta grupa tu da ojača bezbednosne i ekonomske veze.

"Došli smo ovde da ojačamo ekonomske odnose. Predstavljajući Silicijumsku dolinu, posebno sam cenio sastanak sa dr Morisom Čangom", rekao je on, misleći na sastanak sa osnivačem najvećeg svetskog proizvođača čipova koji je sa Tajvana.

"Možemo da nastavimo da gradimo ekonomsko partnerstvo na tehnologiji i naravno partnerstvo u vojsci i odbrani", dodao je Kana.

Kina je u avgustu organizovala vojne vežbe u blizini Tajvana kako bi izrazila ljutnju na SAD koji je naoružavanjem i podsticanjem Tajvana na jednostrano proglašenu nezavisnost ugrozila suverenitet Pekinga. Dodatni diplomatski skandal izazvala je poseta predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju.

image