Nebenzja: Zapad nije zainteresovan za objektivnu istragu sabotaže Severnog toka

Kina je pozdravila ruski nacrt rezolucije podnet u UN, i upozorila da izjave SAD o neumešanosti u sabotažu nisu dovoljne

Prva runda konsultacija o ruskom nacrtu rezolucije o stvaranju komisije za istragu sabotaže u Severnom toku ostavlja utisak da Zapad nije zainteresovan za objektivan proces, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim Nacijama Vasilij Nebenzja, na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Ovih dana naši eksperti raspravljaju o tekstu koji smo predložili, međutim, nakon prvog kruga, stičemo utisak da zapadni eksperti nisu zainteresovani za objektivnu međunarodnu istragu... što samo pojačava naše sumnje", rekao je Nebenzja, prenose "RIA novosti". 

Nebenzja je takođe ocenio da istraga Danske, Švedske i Nemačke o okolnostima sabotaže Severnog toka ima za cilj prikrivanje tragova.

"Ako mogu tako reći, istrage koje sprovode skandinavske države i Nemačka ne samo da nisu transparentne, već su usmerene isključivo na prikrivanje tragova i zaštitu SAD", ukazao je on i dodao da se svi zahtevi Rusije "bahato ignorišu." 

Ministarstva spoljnih poslova Danske, Švedske i Nemačke su u pismu upućenom Savetu bezbednosti UN danas navela da su istrage i dalje u toku, ali i dalje ostaje nejasno kada će biti završene.

Švedska i Danska, u čijim je ekskluzivnim ekonomskim zonama došlo do eksplozija, zaključile su da su gasovodi kojima se prenosi prirodni gas iz Rusije u Nemačku namerno dignuti u vazduh, ali nije rečeno ko bi mogao biti odgovoran.

Peking: Izjave SAD o sabotaži nisu dovoljne

Kina pozdravlja ruski nacrt rezolucije podnet Savetu bezbednosti UN i smatra da je izuzetno važno da se odobri međunarodna istraga o sabotaži gasovoda Severni tok, rekao je Džang Jun, stalni predstavnik Narodne Republike Kine pri UN, a prenosi TASS.

On je primetio da je sabotaža Severnog toka dovela do značajne štete po energetsku bezbednost, kao i da izjave Sjedinjenih Država o njihovok neumešanosti nisu dovoljne.

Podsetimo, u februaru je istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš objavio da su gasovode digle u vazduh Sjedinjene Države uz pomoć Norveške.

Prema Heršovim otkrićima, ronioci američke mornarice postavili su eksploziv na cevovode tokom leta 2022. pod okriljem vojne vežbe NATO-a u Baltičkom moru, a eksploziv je aktiviran daljinski tri meseca kasnije kako bi se izbegla sumnja.

Ruska misija pri UN je prošle nedelje zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o napadima na Severni tok za 22. februar.