Svet

Britanci napravili listu sumnjivih knjiga: Ekstremisti čitaju "1984" i "Vrli novi svet"

Procurio dokument iz britanskog antiterorističkog programa "Prevent" o znakovima da je neko ekstremista
Britanci napravili listu sumnjivih knjiga: Ekstremisti čitaju "1984" i "Vrli novi svet"www.globallookpress.com © Jens Kalaene

Čitanje romana Džordža Orvela "1984" ili "Vrli novi svet" Oldosa Hakslija znak je da biste mogli da budete ekstremista krajnje desnice, navodi se u dokumentu koji je procurio iz britanskog antiterorističkog programa.

Dokument je nastao 2019. godine, a britanski mediji tvrde da je procurio iz kritikovanog antiterorističkog programa "Prevent", a u njemu se navodi da bi neko ko čita spomenute knjige Orvela ili Hakslija trebalo posmatrati kao potencijalne znakove upozorenja ekstremizma.

Informacija je procurila ubrzo nakon što je istraga vlade u Londonu otkrila da se program nesrazmerno fokusira na navodne desničarske ekstremiste na račun suočavanja sa veoma islamskim fundamentalizmom u Velikoj Britaniji.

Prema članku iz "Spektatora", navodni dokument koji je napravila Jedinica za istraživačke informacije i komunikacije navodi širok spektar filmova, televizijskih emisija i romana koji mogu ukazivati na to da je neko ima radikalne stavove ako gleda ili čita napomenuti sadržaj.

Lista uključuje niz temeljnih filozofskih dela, uključujući "Levijatan" Tomasa Hobsa, kao i "Razmišljanja o revoluciji u Francuskoj" Edmunda Bruka. Posebno bode oči što je na listi i Brukova knjiga, s obzirom na to koliko je on važan za britanski konzervativizam, čak se smatra i osnivačem tog pravca.

Prema spomenutom programu britanske vlade, na listi sumnjivih sadržaja koji ukazuju da je neko ekstremista nalaze se i pojedini mejnstim filmovi i humorističke emisije.

U problematične sadržaje ubraja se i Bi-Bi-Sijev sitkom "Da, ministre", koji prikazuje raspored moći u srcu britanske vlade.

Najzagonetnije je što je na listi potencijalnih ekstremističkih sadržaja i program "Velika britanska železnička putovanja", nežna dokumentarna serija Bi-Bi-Sija u kojoj bivši ministar Konzervativne partije Majkl Portil putuje i uživa u prirodi i istorijskoj mreži britanskih vozova.

Drugi mediji koji su takođe dospeli na listu ekstremizma uključuju klasične filmove "Most preko reke Kvaj", "Razbijanje brana" i "Veliko bekstvo".

Bez obzira na stepen uznemirenja koji je dokument izazvao, njegova pojava u javnosti samo je dodatni problem za antiterorističku organizaciju koja je već na udaru kritika jer se fokusirala na relativno nisku pretnju od krajnje desnice, umesto na suočavanje sa više puta dokazanom pretnjom islamskog ekstremizma.

Prema izveštaju, u programu koji je naručila vlada Velike Britanije, "Prevent" se neproporcionalno fokusirao na navodni ekstremizam na britanskoj političkoj desnici, čak je otišao toliko daleko da je navodno spojio "populističke konzervativne glasove" sa nasilnim ekstremistima.

"Ipak, kada je u pitanju islamizam, čini se da su identifikovane samo najnasilnije fašističke džihadističke grupe", navodi se u izveštaju.

image