Svet

Sve dublji jaz na italijanskoj desnici zbog Zelenskog

Bivši italijanski premijer rekao je da ne bi nikada pregovarao sa Zelenskim, koji mu je odgovorio da Berluskoni nikada nije morao da živi izložen bombardovanju svakog dana u mračnim prostorijama bez struje
Sve dublji jaz na italijanskoj desnici zbog ZelenskogGetty © Photo by Roman Pilipey/Getty Images

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni možda pripada desničarskoj vladajućoj koaliciji Đorđe Meloni, ali po pitanju Ukrajine, njih dvoje su u ozbiljnom sukobu, jer se njihovi različiti pogledi na ukrajinskog lidera, i koliko bi Italija trebalo da bude uključena u sukob, prelivaju u oštre kritičke javne izjave.

Saosećajući sa Rusijom mnogo pre nego što je sukob u Ukrajini izbio prošlog februara, Berluskoni je nedavno kritikovao odluku italijanske premijerke Đorđe Meloni da stane na stranu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prenosi TASS.

"Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim jer smo svedoci razaranja njegove zemlje i pokolja njenih vojnika i civila", rekao je on italijanskim medijima nakon glasanja na regionalnim izborima na kojima je pobedila desničarska koalicija.

Berluskoni je rekao da do sukoba ne bi došlo da je Zelenski prestao da napada Donbas.

"Tako da ocenjujem, veoma, veoma negativno, ponašanje ovog gospodina", dodao je on.

Pitanje Ukrajine je dugo bila ključna tačka unutar koalicije, a politički analitičari su ocenili da je to bila jedna od najvećih podela sa kojima se vlada suočavala kada je formirana.

"Znate da možete računati na našu lojalnu podršku", rekla je novoizabrana italijanska premijerka ukrajinskom predsedniku ubrzo nakon svog izbornog uspeha u septembru prošle godine.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ubacio se u ovu polemiku i odbacio kritike bivšeg italijanskog premijera, rekavši da "Berluskoni nije morao da živi izložen bombardovanju svakog dana u mračnim prostorijama bez struje".

Tokom zajedničke konferencije za novinare u Kijevu sa premijerkom Italije Đorđom Meloni, Zelenski je zamoljen da prokomentariše nedavne Berluskonijeve izjave, između ostalog i onu da ne bi želeo da se susretne sa Zelenskim jer ga smatra krivcem za rat u Ukrajini.

"Mislim da Berluskonijeva kuća nikada nije bombardovana, tenkovi se nikada nisu dovezli do njega, niko nije ubio njegove rođake. Berluskoni nikada nije morao da pakuje kofer u 3 sata ujutro da bi bežao, zahvaljujući svojoj bratskoj ljubavi prema Rusiji", rekao je Zelenski.

Reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekavši da je izjava Zelenskog još jedan nalet njegovog besa, jer je Berluskoni imao šest godina kada su nacisti bombardovali Milano 1943.

"Ranije je Berluskoni u jednom intervjuu doslovno rekao sledeće: 'Nikada neću zaboraviti kako su saveznici bombardovali Milano 1943. Imao sam šest i po godina. Jednom je bomba pala pravo na našu ulicu Volturno. Nakon toga, moji roditelji su odlučili da se presele u malo selo severno od Milana", napisala je Zaharova na Telegramu.

Prema njenim rečim, Zelenski je na ovaj način uporedio svoj režim sa fašističkim, a Specijalnu vojnu operaciju sa akcijama saveznika tokom Drugog svetskog rata.

"Zelenski je napokon progovorio", poručila je Zaharova.

image