Kongres KP u Kini: Si pred novim mandatom

Kineski lider Si Đinping biće nominovan za treći mandat generalnog sekretara Komunističke partije

Dvadeseti kongres vladajuće Komunističke partije Kine počeo je u Pekingu, a predsednik Kine Si Đinping gotovo izvesno će dobiti i treći petogodišnji mandat generalnog sekretara i time će učvrstiti položaj najmoćnijeg kineskog lidera, prenose RIA Novosti.

Kongres je ključni događaj u političkom kalendaru Narodne Republike Kine. Prvi kongres KPK dogodio se u godini njenog osnivanja, 1921. godine, a tada se partija sastojala od svega nekoliko zasebnih krugova i brojala enešto više od 50 ljudi.

Danas je Komunistička partija Kine izrasla u giganta sa 96,7 miliona članova, koji vlada u zemlji od skoro 1,5 milijardi ljudi. Ranije su kongresi sazivani sa različitim pauzama, a od 1977. godine uvedena je praksa da se održavaju svakih pet godina.

Na kongres je u prestonicu došlo 2.296 delegata iz cele zemlje koji će će delegati razmatrati izveštaj CK 19. KPK, koji je juče pročitao generalni sekretar KPK Si Đinping..

Kongres će biti završen 22. oktobra, a nakon zatvaranja biće održan prvi plenum Centralnog komiteta. Po tradiciji, trebalo bi da bi da bude sutradan.

Plenum će imenovati novi sastav Politbiroa i Stalnog komiteta Politbiroa – zapravo partijske i političke elite, koje će upravljati zemljom narednih pet godina.

Očekuje se da će kineski lider Si Đinping biti nominovan za treći mandat za generalnog sekretara KPK i predsedavajućeg Centralnog vojnog saveta.

Kineska komunistička partija je vladajuća partija Narodne Republike Kine i najveća vladajuća partija na svetu.

Ustav Narodne Republike Kine označava lidersku poziciju ove partije kao obeležje socijalizma sa kineskim karakteristikama.

Prema Poslovniku Partije, vrhovni upravni organ Partije je Svekineski partijski kongres i Centralni komitet koji on bira.