Svet

Indija ne želi da pokreće pitanje novih sankcija Rusiji na sastanku G20

Postojeće mere protiv Moskve imale su negativan uticaj na ceo svet, rekao je jedan od zvaničnika, a preneo je Rojters
Indija ne želi da pokreće pitanje novih sankcija Rusiji na sastanku G20© Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

Indija ne želi da Grupa 20 najrazvijenijih ekonomija sveta raspravlja o dodatnim sankcijama Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini, rečeno je iz vladinih izvora, a preneo je Rojters.

Finansijski zvaničnici G20 održavaju sastanak u indijskom gradu Bengaluru, a prema indijskim izvorima direktno uključenim u ovonedeljni susret ministara finansija i čelnika centralnih banaka, razgovaraće se o makroekonomskom uticaju sukoba u Ukrajini.

Indija tokom svog jednogodišnjeg predsedavanja organizacijom ne želi da razmatra dodatne akcije protiv Rusije, navodi se u izveštaju.

"Indija ne želi da razmatra ili podrži nikakve dodatne sankcije protiv Rusije tokom sastanka G20. Postojeće sankcije imale su negativan uticaj na ceo svet", rekao je jedan od zvaničnika.

Portparoli indijske vlade, ministarstva finansija i spoljne politike nisu želeli da komentarišu ove navode.

Nešto ranije, na otvaranju sastanaka, indijski ministar informisanja Anurag Takur rekao je da današnja era nije za rat, već da treba težiti demokratiji, dijalogu i diplomatiji.

Sastanak u Bengaluru prvi je veći događaj organizovan pod predsedavanjem Indije grupom G20.

Indija je zauzela neutralnu poziciju prema sukobu u Ukrajini, tražila je diplomatsko rešenje i povećala svoju kupovinu ruske nafte tokom prošle godine. Podseća se i da je zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo ove nedelje najavio da će Vašington i njegovi saveznici uvesti nove sankcije Rusiji, kao i kontrolu izvoza kako bi onemogućili kompanijama i pojedincima da pomognu Moskvi da zaobiđe sankcije.

Japanski ministar finansija rekao je da će zvaničnici koji učestvuju na sastanku na marginama skupa G20 razgovarati o novim merama protiv Rusije.

Na sastanku će se razgovarati i o restruktuiranju dugova za ugrožene ekonomije pogođene krizom izazvanom pandemijom kovida 19 i sukobom u Ukrajini.  

Indija je sastavila predlog za zemlje G20 da pomognu državama dužnicima tako što će tražiti od zajmodavaca, uključujući i najvećeg svetskog kreditora Kinu, da preduzmu veliko smanjenje zajmova.  

Razmatraće se i regulisanje kripto-valuta, reforme multilateralnih razvojnih banaka, međunarodno oporezivanje i finansiranje borbe protiv klimatskih promena.

Na sastanku ne učestvuje ruski ministar finansija niti čelnik centralne banke, već će ih predstavljati njihovi delegati.

image