Otkriveni mejlovi: U slučaj Epstina uvučene banke "Džej-Pi Morgan" i "Barklejs"

Epstin je pod sumnjivim okolnostima izvršio samoubistvo u saveznom zatvoru u Njujorku u avgustu 2019. dok je čekao suđenje

Banke "Džej-Pi Morgan" i "Barklejs" uvučene su u slučaj američkog bankara i multimilionera Džefrija Epstina, osuđenog seksualnog prestupnika. Kako piše "Fajnenšl tajms", Epstin koji je bio klijent "Džej-Pi Morgana" duže od decenije bio je povezan sa Džesom Stejlijem koji je bio zaposlen u američkoj banci "Barklejs".

Stejli je izgubio posao izvršnog direktora "Barklejsa" 2021. godine kada je odlučio da se bori protiv optužbi da je prikrio u kakvom je odnosu bio sa Epstinom.

Spomenute banke su dodatno uvučene u sporni slučaj nakon što su prošle nedelje vlasti Devičanskih ostrva objavile pojedine mejlove Stejlija i Epstina u okviru tužbe u kojoj se navodi da je "Džej-Pi Morgan" banka omogućila seksualnu trgovinu na Epstinovom imanju na ostrvu.

Stejli je negirao da je znao šta Epstin radi, a "Barklejs" banka je odbila da komentariše slučaj, piše "Fajnenšl tajms".

U tužbi se navodi da je Stejli koristio svoj poslovni imejl da razmeni 1.200 prepiski sa Epstinom, kao i da je od ovog američkog finansijera dobio, ono što se u tužbi opisuje kao "fotografije mladih žena u zavodljivim pozama".

Takođe se navodi da je Epstin koristio "Džej-Pi Morgan" račune da plati više od milion dolara za najmanje 20 žrtava seksualnog iskorišćavanja.

Stejli je 2009. pisao Epstinu o njihovom "dubokom" prijateljstvu i "srdačnom zagrljaju". Godinu dana kasnije poslao je mejl: "Pozdravite Snežanu", na šta je je Epstin napisao: "Kog lika biste sledećeg voleli", a Stejli je odgovorio: "Lepotica i zver".

"Džej-Pi Morgan" može da tvrdi da osuđeni prestupnici imaju pravo na bankovne račune i ne može se očekivati da će banka obraćati veliku pažnju na svaki mejl i transakciju. Banka je zatvorila Epstinov račun 2013. godine, ubrzo nakon što je Stejli otišao iz te banke i pre nego što je Epstinovo ponašanje na ostrvu postalo poznato javnosti.

"Barklejs" nikada nije Epstina imala za klijenta, ali se odbor banke suočava sa teškim pitanjima o njihovom izboru Stejlija za direktora, kao i da li ih je obmanuo o prirodi veze sa Epstinom.

Epstin je pod sumnjivim okolnostima izvršio samoubistvo u saveznom zatvoru u Njujorku u avgustu 2019. dok je čekao suđenje.

Ipak, odbor jbanke je insistirao na stavu da Stejli ima njihovo puno poverenje. Ljudi upoznati sa procesom kažu da je odbor doneo odluku na osnovu sopstvene istrage, piše "Fajnenšl tajms". Istragom su pronađeni mejlovi, ali ne i prilozi sa spornim fotografijama. Takođe su prilikom odluke uzeli u obzir Stejlijevu istoriju uporne lojalnosti i stalno poricanje da je znao bilo šta o nedoličnom seksualnom ponašanju Epstina.