Svet

Medvedčuk tuži ukrajinsku Radu

Ukrajinski političar izgubio je mandat u januaru, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nedavno mu je oduzeo i ukrajinski pasoš
Medvedčuk tuži ukrajinsku Raduwww.globallookpress.com © Olena Khudiakova Ukrinform

Ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk podneo je tužbu protiv Vrhovne rade Ukrajine zbog oduzimanja poslaničkog mandata, izjavio je danas šef frakcije "Sluga naroda" David Arahamia. 

Medvedčuk je mandat izgubio u januaru, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nedavno mu je oduzeo i ukrajinski pasoš. 

"Već imamo prvi presedan, advokati Medvedčuka podneli su tužbu protiv Vrhovne Rade", napisao je Arahamia na Telegramu i dodao da bivši ukrajinski političar traži ukidanje odluke i zahteva da se ona okarakteriše kao nezakonita. 

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u proleće 2022. godine potpisao zakon o zabrani "proruskih" partija na teritoriji Ukrajine.

Odlukom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu zemlje na spisku se nalazi više od 15 partija, među kojima je i stranka Viktora Medvedčuka. Ukrajinski ministar pravde tada je dodao i da će partijski poslanici stalno biti pod lupom i da bi ubuduće mogli biti lišeni mandata, ukoliko za tim bude bilo potrebe. 

image