Sunak bi da menja sporazum o bregzitu?

Otežana trgovina podstakla premijera da razmotri izmenu sporazuma sa Briselom

Britanski premijer Riši Sunak nagovestio je da bi predstojeći sporazum sa Evropskom unijom o aranžmanima nakon bregzita u Severnoj Irskoj uključivao pravne izmene postojećeg sporazuma, čemu se blok ranije protivio.

Lider Demokratske unionističke partije Džefri Donaldson požalio se u Donjem domu parlamenta da se prema postojećem "neprihvatljivom" sporazumu - poznatom kao protokol - "zakoni EU nameću u Severnoj Irskoj bez demokratskog nadzora ili saglasnosti".

On je od premijera zatražio uveravanje "da će se pozabaviti ovim fundamentalnim ustavnim pitanjima, i to ne samo prilagođavanjem protokola, već i prepisivanjem pravno obavezujućeg teksta ugovora."

Sunak je rekao da je čuo Donaldsona "glasno i jasno". Prema tumačenju "Blumberga", kao snažnu naznaku da traži pravne izmene Severnoirskog protokola, dodao je: "mogu da ga uverim da se slažem" i da je to "suštinski deo pregovora koji su još u toku sa Evropskom unijom".

Premijerove izjave sugerišu da se suočava sa ogromnim izazovom da udovolji zahtevima DUP-a i istovremeno ne pređe crvene linije EU. Predsednik Evropske komisije Maroš Šefčović, koji vodi pregovore za EU, više puta je rekao da je "ponovno pregovaranje o protokolu nerealno".

Vladini zvaničnici sa obe strane ranije su signalizirali da bilo kakav sporazum neće značiti da će biti izmenjen postojeći sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i EU o Severnoj Irskoj. Mnogo je verovatnije da će biti promenjeni lokalni zakoni kako bi se primenili uslovi novog sporazuma, navodi "Blumberg".

Vlada i sindikalisti tvrde da postojeći aranžmani otežavaju unutrašnju trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva preko Irskog mora između Velike Britanije i Severne Irske.

Britanski mediji ranije su najavljivali da će Sunak objaviti da je postignut sporazum sa Briselom o protokolu za Severnu Irsku, ali je sada jasno da do toga ove sedmice neće doći.

Ako se postigne dogovor da Severna Irska i dalje ostaje deo jedinstvenog tržišta EU, od tamošnje skupštine bilo bi zatraženo da taj plan i primene što i DUP i mnogi birači ne podržavaju jer veruju da ih ta opcija odvodi iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Morali bi da se usaglase sa zakonima EU koji se razlikuju od britanskih. Unionistički političari se protive postojećim trgovinskim aranžmanima sa EU i ne žele da sarađuju dok se oni suštinski ne promene.

Naime, protokol je trebalo da zaštiti mirovni proces u Severnoj Irskoj čuvanjem slobodne trgovine sa Republikom Irskom koja je postojala pre bregzita. Kada je UK napustilo blok, britanska vlada i EU složili su se da ovu granicu drže bez carinskih kontrola jer je slobodno kretanje roba i ljudi ključni stub mirovnog procesa kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u Severnoj Irskoj.

Protokol je tako postao kamen spoticanja u Londona u odnosima sa EU ali i izvor podela i političkih turbulencija u Severnoj Irskoj i njihovom odnosu sa Dauning stritom.