Svet

Ćerka Malkolma Iks tuži CIA i FBI zbog ubistva svog oca

Naslednica aktiviste za ljudska prava ubijenog pre 58 godina traži 100 miliona dolara odštete
Ćerka Malkolma Iks tuži CIA i FBI zbog ubistva svog oca© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Ćerka aktiviste za ljudska prava Malkolma Iks, ubijenog pre 58 godina, Ilijasa Šabaz namerava da tuži FBI, CIA, njujoršku policiju ali i druge koje smatra odgovornim za smrt njenog oca.

Šabaz je optužila različite federalne agencije i njujorške vlasti da su namerno prikrili dokaze da su se "urotili i izvršili svoj plan da ubiju Malkolma Iksa", preneo je Rojters.  

"Godinama se naša porodica borila da istina o njegovom ubistvu izađe na svetlost dana", rekla je Šabaz obraćajući se novinarima na mestu gde je Malkolm Iks ubijen.

U obaveštenju koji je podnela Šabaz, a koji prema njujorškim zakonima obavezno mora da se uruči određenim vladinim agencijama pre nego što se podigne tužba, ćerka Malkolma Iksa tražila je 100 miliona dolara odštete.

Njen advokat Ben Kramp rekao je da su se pojavile nove informacije o ovom slučaju koje su tek sada izašle na videlo i da je to razlog pokretanja tužbe.

"Ne radi se samo o onima koji su povukli obarač, već i o onima koji su se urotili s njima da počine ovo gnusno delo", rekao je Kramp.

Njujorška policija saopštila je da neće komentarisati tužbu koja još uvek nije ni podneta, dok FBI i CIA nisu imale komentar.

Malkolm Iks ubijen je sa 39 godina, kada su ga upucala trojica muškaraca dok se pripremao da održi govor na bini u Njujorku. U publici je tada bila i njegova tada dvogodišnja ćerka sa majkom i sestrama. Ubrzo posle njegovog ubistva, pojedini saradnici Malkolma Iksa rekli su da sumnjaju da su različite vladine agencije znale za plan da se izvrši atentat na njega i da su ga dozvolile.

Talmadž Hajer, tada član Nacije islama, iz koje je Malkolm Iks istupio, priznao je da je jedan od ubica, dok su druga dvojica muškaraca optuženih za ovaj zločin, posle decenija provedenih u zatvoru, 2021. oslobođeni optužbi.

Kako je tada saopštila kancelarija okružnog tužioca Menhetna, na čiji su zahtev pušteni iz zatvora, istraga je utvrdila da su tužioci i nadležne agencije zatajili dokaze koji bi, da su predati, verovatno doveli do oslobađajuće presude za dvojicu muškaraca.

image