UN otkazale svoju misiju protiv torture u Australiji: Ljudska prava kao u Burundiju i Kongu

UN i različite grupe za ljudska prava dugo su kritikovale odnos Australije prema pritvorenicima, posebno prema izbeglicama i tražiocima azila

Nakon što su Ujedinjene nacije prošle godine suspendovale svoju Misiju za prevenciju torture u australijskom Novom Južnom Velsu i Klivlendu, jer je njenim inspektorima onemogućeno da posete nekoliko zatvora i pritvorskih centara, 12-dnevna turneja otkazana iz istih razloga. Australija se tako pridružila Ruandi, jedinoj zemlji na svetu u kojoj je misija prekinuta.

"Uprkos dobroj saradnji koju imamo sa australijskim saveznim vlastima, nema druge nego da prekinemo posetu jer još uvek nije rešeno pitanje neograničenog pristupa svim mestima za lišavanje slobode zatvorenicima i tražiocima azila u dve države Australije", saopštili su iz Komiteta UN protiv torture.

Da podsetimo, Australija je i prošlog oktobra prekršila svoje međunarodne obaveze osmišljene da zaštite ljudska prava pritvorenika, kada je zanemarila protokole Konvencije protiv torture i drugih okrutnih, nehumanih ili ponižavajućih postupanja i kažnjavanja.

Australija je jedna od 91 potpisnica sporazuma koji inspektorima omogućava nenajavljene posete svim mestima pritvaranja, uključujući policijske stanice, imigracione centre i ustanove socijalne zaštite.

UN i različite grupe za ljudska prava dugo su kritikovale odnos Australije prema pritvorenicima, posebno prema izbeglicama i tražiocima azila koji su izloženi dugim periodima zadržavanja na moru u slučaju da u zemlju uđu brodom.

Portparol australijskog državnog tužioca Mark Drajfus rekao je da je odluka o prekidu posete razočaravajuća i da ne odražava "posvećenost savezne vlade zaštiti i promovisanju ljudskih prava".

Komitet UN izrazio je zabrinutost jer se zadržavaju i deca od 10 godina, i to tako da ne postoji maksimalno vreme za njihov pritvor, te da su često izložena verbalnom zlostavljanju, rasističkim primedbama i držana u samici. Prema Komitetu UN za prava deteta, Australiji se preporučuje da podigne minimalnu starosnu dob za krivičnu odgovornost na međunarodne standarde, a to je najmanje 14 godina.

Australija je na listi 14 zemalja, zajedno sa Burundijem, Demokratskom Republikom Kongo i Južnim Sudanom, koje trenutno značajno kasne sa ispunjavanjem svojih obaveza.

Sofi MekNil, viša istraživačica za Australiju u "Hjuman Rajts Voč", saopštila je da je za Australiju sramotno što je UN odlučila da prekine posetu.

"Propust u saradnji sa ekspertima UN predstavlja užasan primer drugim vladama u ovom regionu", napisala je ona na Tviteru.