Svet

Previše papirologije: Zemlje EU nisu preterano zainteresovane za zamrzavanje ruske imovine

Obavno podnošenje izveštaja o zamrznutoj ruskoj imovini deo je paketa sankcija EU o kojima se pregovara
Previše papirologije: Zemlje EU nisu preterano zainteresovane za zamrzavanje ruske imovinewww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE OFFIC

Više od deset zemalja Evropske unije je odbacilo predložene novčane kazne koje bi usledile u slučaju da ne podnesu izveštaj o tome gde se nalazi ruska državna sredstva, što je primoralo Evropsku komisiju da odustane od svog plana za kazne.

Predlog je deo 10. paketa sankcija EU protiv Kremlja, za koji Komisija pokušava da dobije saglasnost pre prve godišnjice ruske Specijalne vojne operacije, koja pada u petak. Za ovo je potrebna jednoglasna podrška zemalja bloka.

Cilj Komisije je da mapira zamrznutu imovinu Rusije, uključujući i skoro 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi koje su zamrznute u zemljama G7 i EU.

Ovo mapiranje bilo bi prvi korak u tekućim diskusijama o tome kako iskoristiti ova sredstva za plaćanje rekonstrukcije Ukrajine.

Komisija je predložila da se uvedu sveobuhvatne obaveze za "fizička i pravna lica, entitete i organe" da podnesu izveštaj o tome gde se nalaze, tržišnoj vrednosti i vrsti sredstava koja pripadaju sankcionisanim subjektima, uključujući Centralnu banku Rusije, a koja su zamrzle lokalne vlasti.

Mapiranjem bi bila obuhvaćena i sredstva koja još nisu zamrznuta i sredstva koja su "podložna bilo kakvom pomeranju, prenosu, izmeni, korišćenju, pristupu" u dve nedelje pre njihovog listinga, stoji u nacrtu predloga sankcija u koji je "Politiko" imao uvid.

Neprijavljivanje bi rezultiralo velikim kaznama do 10 procenata globalnog godišnjeg prometa za pravna lica i 50.000 evra za fizička lica koja voljno ili iz nemara ne prijave ove informacije. Komisija bi takođe želela da izrekne dnevne kazne od 10 odsto dnevnog globalnog prometa ili 5.000 evra u slučaju da pojedinci primoraju vlasnike sredstava na saradnju.

Grupa od 13 zemalja — uključujući Austriju, Nemačku, Belgiju, Češku, Francusku, Italiju, Letoniju, Maltu i Portugal — uložila je prigovor na predlog, reklo je nekoliko diplomata i zvaničnika EU.

Ove zemlje su navele potrebu za pravnim pojašnjenjima "koja se ne mogu rešiti jednostavnim pregledom paketa sankcija za nekoliko dana", rekao je jedan diplomata.

Jedan broj njih je predložio da se čitavo pitanje izbaci iz 10. paketa sankcija, da se održe tehnički razgovori i da se tom pitanju vrati kasnije. Niko se ne protivi cilju da se ta sredstva razjasne, kažu diplomate.

"Mi kažemo u redu, naravno, ali ne sada, samo nam treba više pojašnjenja", rekao je drugi diplomata.

U novim nacrtima koji su kružili uoči jučerašnjeg sastanka ambasadora EU, u koji je "Politiko" imao uvid, izbrisana su dva paragrafa u vezi sa kaznama.

Razgovori o novim sankcijama biće nastavljeni danas.

Kazne su bile posebno sporna tačka za nekoliko zemalja EU, koje su dovele u pitanje moć Komisije da ih izrekne, pošto je primena sankcija u nacionalnoj nadležnosti. Drugi su govorili u opštijim terminima o riziku od administrativnih opterećenja.

Komisija je insistirala na potrebi mapiranja zamrznute ruske državne imovine, ali je pristala da izuzme novčane kazne iz paketa sankcija o kojem se raspravlja, rekli su zvaničnici.

Inače, iz paketa sankcija su već izostavljene neke kontroverzne stavke, kao što su dijamanti i nuklearna industrija. Ambicija Komisije je da se paket dogovori na vreme za godišnjicu sukoba i u koordinaciji sa G7.

image