Lice zla: Ko je Viktorija Nuland - i zašto je Donald Tramp i Ilon Mask optužuju da je započela rat?

Kako je zamenica državnog sekretara SAD "kumovala" sukobu u Ukrajini, i kakva je veza nje i njenog muža Roberta Kejgana sa američkim biološkim programima u Ukrajini

Šef "Tvitera" Ilon Mask ukazao je da je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland glavni ratni huškač u Vašingtonu.

"Niko ne forsira ovaj rat više od Nulandove", optužio je Mask na Tviteru.

Nuland je prošlog meseca prokomentarisala da su ona i američka administracija zadovoljni što je gasovod Severni tok postao "gomila metala na dnu mora", posredno potvrđujući otkriće američkog novinara Simora Herša da su SAD uz pomoć Norveške digle u vazduh ruski gasovod koji je snabdevao Evropu ovim energentom.

Nulandova, koja je zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja, takođe je pre nekoliko dana poručila da SAD podržavaju udare Ukrajine na Ruse na Krimu, odredivši ih kao "legitiman cilj" za Kijev.

Osim Ilona Maska, i bivši predsednik SAD Donald Tramp takođe je ovih dana nazvao Nulandovu ratnim huškačem i rekao da je ona "opsednuta guranjem Ukrajine ka NATO-u".

Tramp je dodao da su Nulandova i "slični njoj" u Stejt departmentu podržali "ustanke" u Ukrajini 2014. u kojima je demokratski izabrani predsednik Viktor Janukovič pučem zamenjen prozapadnim Petrom Porošenkom, koji je tada započeo represivnu vojnu kampanju protiv stanovnika Donjecka i Luganska.

Nulandova, inače karijerni diplomata iz šinjela Bila i Hilari Klinton fokusirana na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, bila je jedna od ključnih osoba u administraciji Baraka Obame sa glavnim zaduženjem da "smiruje" Rusiju.

Studirala je rusku književnost. Nažalost čitavog sveta, to nije ostavilo traga na njoj...

Upravo je Nulandova, kao najglasniji zagovornih politike zaoštravanja odnosa Zapada sa Rusijom, bila ta koja je aktivno učestvovala u postavljanju antiruskog režima u Kijevu, čak je demonstrantima na Majdanu donosila kolačiće i sendviče.

Nulandova se sastala sa izgrednicima u Kijevu 2014. godine i obećala prozapadnim političarima zajam od milijardu dolara i vojnu pomoć.

U otvorenom razgovoru koji je neplanirano procurio u javnost između Nulandove i tadašnjeg američkog ambasadora u Ukrajini Džefrija Pjata, njih dvoje razgovaraju ko bi sa liste opozicionih političara trebalo da zameni Janukoviča.

Tom prilikom je Nulandova diplomatski poručila "j***š EU"; ona je, inače, u administraciji SAD tada bila zadužena za odnose i sa EU.

Suprug Nulandove je Robert Kejgan, američki neokonzervativac, republikanac koji je žestoki protivnik Trampa i osnivač "Projekta za novo američko stoleće" (PNAC), rasadnika kadrova u potonjoj administraciji Džordža Buša mlađeg poput potpredsednika SAD Dika Čejnija, ministra odbrane Donalda Ramsfelda i savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

Kejganov PNAC je osnovan 1996. na postulatu da je Americi potreban "kataklizmičan događaj poput napada na Perl Harbur" u Drugom svetskom ratu, kako bi se "transformisala" u globalnu supersilu. Nekoliko godina kasnije, nakon što su pitomci PNAC-a došli na vlast u Bušovoj administraciji, usledio je napad na SAD 11. septembra. 

PNAC je u septembru 2000. objavio izveštaj "Obnova američke odbrane" koji promoviše "uverenje da Amerika treba da nastoji da očuva i proširi svoju poziciju globalnog liderstva tako što će zadržati prednost američkih vojnih snaga".

U izveštaju se pored ostalog navodi i da "napredni oblici biološkog ratovanja, koji mogu da 'ciljaju' specifične genotipove, mogu da pomere biološki rat iz oblasti terora do politički korisnog oruđa".

Zanimljivo je da nakon početka Specijalne vojne operacije Nulandova pred američkim Senatom, na direktno pitanje senatora Marka Rubija da li Ukrajinci imaju biološko oružje, nije rekla ni "ne" niti "ne znam", već je priznala da oni imaju i biološka postrojenja i materijale, i da, štaviše, strahuje da bi sve to moglo da padne u ruke Rusima.