Svet

Kijev zaplenio imovinu supruge Viktora Medvedčuka

Oksana Marčenko optužena je da je finansirala rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Nacionalnu gardu Ruske Federacije
Kijev zaplenio imovinu supruge Viktora Medvedčukawww.globallookpress.com © Anatolii Siryk Ukrinform

Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je danas da su vlasti zaplenile imovinu Oksane Marčenko, žene poznatog ukrajinskog opozicionara Viktora Medvedčuka.

"Podaci ukrajinske službe bezbednosti pokazuju da je sud zaplenio imovinu Oksane Marčenko, za koju se sumnja da je finansirala proruske okupatorske formacije. Ukupna vrednost zaplenjene imovine veća je od 5,6 milijardi ukrajinskih grivni (oko 153 miliona američkih dolara)", navodi se na Telegramu.

Službe bezbednosti Ukrajine su pojasnile da se radi o njenim akcijama u tri lokalne energetske kompanije i imovini koja je povezana sa 18 drugih investicionih, poljoprivrednih i telekomunikacionih kompanija. Zaplenjene su i dve parcele, četiri kuće i deset automobila, za koje kijevske bezbednosne službe tvrde da pripadaju Marčenko.

Marčenko je prethodno bila optužena da je finansirala rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Nacionalnu gardu Ruske Federacije.

Ukrajinske službe je optužuju da je preko svoje kompanijie na Jalti uplatila oko 1,3 miliona američkih dolara u budžet Rusije. Vlasti u Kijevu tvrde i da je njena firma potpisala sporazum sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova i Nacionalnom gardom, kojim se ove dve organizacije obavezuju da će štiti objekte Viktora Medvedčuka na Krimu, podsećaju "RIA Novosti".

Oksana se zajedno sa mužom našla na crnoj listi Ukrajine u oktobru prošle godine. U međuvremenu, Medvedčuku je oduzeto ukrajinsko državljanstvo i trenutno se nalazi u Rusiji, u koju je prebačen nakon puštanja iz ukrajinskog zatočeništva. Oslobađanje političara bilo je moguće zahvaljujući zalaganju Rusije, koja ga je "dobila" tokom razmene zarobljenika sa Kijevom. 

Medvedčuk je juče takođe tužio Radu Ukrajine zbog gubitka poslaničkog mandata, koje se desilo prošlog meseca. On zahteva poništavanje te odluke i javno priznanje da se radi o nezakonitoj meri. 

 

 

image