Poljska postavlja barikade za ruske i beloruske tenkove (FOTO)

Započeli smo preventivno jačanje bezbednosti na granici sa Rusijom i Belorusijom, kao deo naše odbrambene strategije, rekao je poljski ministar odbrane

Poljska vojska postavlja protivtenkovske ježeve na puteve koji vode ka Belorusiji i Rusiji, napisao je ministar nacionalne odbrane zemlje Marijuš Blaščak na Tviteru.

"Započeli smo preventivno jačanje bezbednosti na granici sa Rusijom i Belorusijom. To je deo naše strategije odbrane i odvraćanja. Prva utvrđenja se već postavljaju na granici sa Kalinjingradskom oblašću", napisao je on.

Početkom februara zvanična predstavnica poljske granične straže Ana Mihaljskaja rekla je da je još u maju započeto postavljanje električne ograde na granici sa Kalinjingradskom oblašću. 

Istovremeno, ako je verovati lokalnim graničarima, situacija na granici sa Rusijom ostaje mirna. Graničari tvrde da je u toku 2022. godine registrovano samo 11 slučajeva ilegalnog prelaska, a postoje i slučajevi ulaska na teritoriju Poljske, prenose "RIA Novosti" i pojašnjavaju da je reč je o beračima pečuraka koji su izgubili orijentaciju u okolini.

Prošlog leta Poljska je završila glavni deo izgradnje barijere na granici sa Belorusijom. Dužina ograde je 186 kilometara, visina pet metara, a cena je 1,6 milijardi zlota, što je oko 400 miliona dolara.