Na rušenje tri balona Pentagon potrošio najmanje 1,5 miliona dolara

Američki zvaničnici veruju da leteći objekti nisu pripadali "stranom entitetu" i da nisu predstavljali trenutnu pretnju po SAD

Američka vojska potrošila je najmanje 1,5 miliona dolara da obori tri leteća objekta za koja sada smatra da su najverovatnije bili baloni za civilne svrhe, rekao je neimenovani zvaničnik odbrane, a prenosi "Vol strit džornal".

Pomenuti iznos odnosi se samo na cenu četiri AIM-9H "sajdvinder" rakete koje su ispaljene na balone iznad teritorija Aljaske, Jukona u Kanadi i jezera Hjuron.

U tih milion i po dolara nisu uračunati troškovi angažovanja mornaričkih snaga, obalske straže, aljaske nacionalne garde i kanadskih snaga koje su bile uključene u potragu za ostacima srušenih letelica, što će verovatno biti dodatnih stotine hiljada dolara troškova za "odbranu američkog neba". Američki zvaničnici ranije su objavili da se prekida potraga za ostacima tri srušena leteća objekta.

Prvi takav objekat oboren je 12. februara, pošto je preleteo ceo kopneni deo Amerike i to iz drugog puta, budući da ga je prva ispaljena raketa promašila. Svaka od raketa kojima su gađani baloni košta najmanje 400.000 dolara, rekao je zvaničnik odbrane.

Iz vojnih izvora objašnjeno je i da u troškove nisu uračunati let aviona i angažovanje pilota jer se let smatra delom pilotske obuke i on je već plaćen za te sate leta.

FBI je obavio razgovore sa ljudima koji se iz hobija bave balonima pokušavajući da utvrde kome su pripadali srušeni objekti, ali još uvek nisu doneli zvanične zaključke o toj istrazi, navode upućeni u slučaj.

Bajdenova administracija rekla je da prema trenutnoj proceni objekti verovatno nisu predstavljali trenutnu pretnju po bezbednost SAD, a predsednik Džozef Bajden naveo je da je procena obaveštajaca "da su ova tri objekta verovatno povezana sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama koje proučavaju vreme ili sprovode specifična istraživanja".

Portparolka Pentagona Sabrina Sing rekla je prošle nedelje da ne veruju da tri leteća predmeta pripadaju "stranom entitetu".

Američka Severna komanda, koja je odgovorna za vojne operacije iznad Severne Amerike, obrazlagala je odluku o obaranju objekata time da su mogli da ugroze avio-saobraćaj.  

Neidentifikovani leteći objekat uočen je početkom februara iznad teritorije SAD, a ubrzo je objavljeno da vlasti sumnjaju da se radi o kineskom špijunskom balonu.

Peking je demantovao da se radi o špijunskoj letelici, navodeći da je reč o meteorološkom balonu koji je nepredviđeno završio iznad SAD. Zbog "slučaja balon" državni sekretar Entoni Blinken u poslednji čas je otkazao posetu Kini, a američki Kongres osudio je "prelet kineskog balona" kao "drsko narušavanje suvereniteta SAD".  

Na prošlonedeljnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu jedan od najviših spoljnopolitičkih zvaničnika Kine Vang Ji kritikovao je američku "skoro histeričnu" reakciju na pojavljivanje balona iznad teritorije SAD.